LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europski burzovni indeksi u blagom minusu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim burzama najvažniji indeksi u utorak prijepodne bili su u blagom minusu, nakon snažnog rasta dan ranije, jer investitori žele vidjeti konkretne znakove napretka u američko-kineskim trgovinskim pregovorima.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10,30 sati bio je u minusu 0,22 posto, na 407 bodova, nakon što je u ponedjeljak skočio za više od jedan posto, ostvarivši najveći dobitak u zadnjih mjesec dana i to zahvaljujući objavi da su Washington i Peking blizu sklapanja trgovinskog sporazuma.

Taj indeks ovoga je mjeseca dosegnuo najvišu razinu u zadnje četiri godine na krilima očekivanja da će dvije najveće svjetske ekonomije riješiti trgovinski spor, koji predstavlja najveći rizik po globalno gospodarstvo.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u minusu 0,01 posto, na 7.359 bodova, frankfurtski DAX za 0,36 posto, na 13.198 bodova, a pariški CAC za 0,21 posto, na 5.912 bodova.

Kina je u utorak objavila da su najviši trgovinski dužnosnici obje zemlje postigli konsenzus oko "rješavanja relevantnih problema" putem telefona, no nije naveden konkretan datum potpisivanja sporazuma, iako s očekuje da to bude učinjeno tijekom studenoga.

"Vidjeli smo već puno puta u proteklim mjesecima da su u trgovinskim pregovorima s vremena na vrijeme, no problem je u tome što su još miljama udaljeni od onoga što žele", kaže makroekonomist pri ING banci Timme Spakman.

Najveća gubitnica bila je dionica Compass grupe, čija je cijena pala za više od 7,8 posto, nakon što je kompanija objavila da pogoršano povjerenje potrošača u Europi negativno utječe na njezine marže u catering poslovanju. Cijena te dionice zabilježila je najveći pad u zadnjih više od pet godina, a izazvala je i pad cijena u cijelom sektoru putovanja i odmora, u prosjeku za 2 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u utorak je ojačao 0,35 posto, na 23.373 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater