LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze ponovno pale

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim buzrama u četvrtak prijepodne cijene dionica ponovno su pale, a najviše su se na udaru prodaja našle dionice turističkih kompanija, jer širenje koronavirusa izvan Kine potiče strah od moguće pandemije koja bi mogla nagristi globalni gospodarski rast.

Oko 11 sati paneuropski Stoxx 600 indeks bio je u minusu 1,84 posto, na 397 bodova. U minusu je već 6 u zadnjih 7 trgovinskih dana te je na putu najvećeg tjednog gubitka od svibnja 2011. godine.

Istodobno, londonski Ftse potonuo je 1,7 posto, na 6.923 boda, frankfurski DAX za 1,82 posto, na 12.542 boda, a pariški CAC za 1,7 posto, na 5.588 bodova.

"Neizvjesnosti vezane uz globalno makroekonomsko usporavanje zbog izbijanja koronovirusa sile nas na razborito ponašanje. I dalje izbjegavamo ulaganja u cikličke sektore i kompanije s velikom zaduženosti, a fokusiramo se na kvalitetu i održivost zarada", kaže Angelo Meda, čelnik trgovanja dionicama u Banor SIM-u.

Najviše su pale cijene dionica putničkih i turističkih kompanija, i to u prosjeku za 3,2 posto, zbog zabrinutosti oko pada potražnje za putovanjima.

Na gubitku su i dionice banaka, rudarskih i maloprodajnih kompanija, za otprilike 2,5 posto. 

Talijanski burzovni indeks u minusu je 1,76 posto, na 23.009 bodova, dok tamošnji mediji izvješćuju o 100 novih zaraženih koronavirusom, čime je njihov ukupni broj premašio 400. Vlade diljem svijeta uvode mjere kako bi spriječile globalnu pandemiju. 

U međuvremenu, na novčanim tržištima u eurozoni investitori su počeli ugrađivati u cijenu očekivanja daljnjih poticajnih mjera ECB-a.

"Ljudi misle da rezanje kamatnih stopa, koje su i sada niske, može stimulirati gospodarstvo. No, ono što zaista trebalo su poticajne mjere koje mogu sada biti provedene odmah i to u formi fiskalne poltiike", smatra Edward Park, iz Brooks Macdonalda.

Na Tokijskoj burzi Nikkei idneks u četvrtak je pao 2,13 posto, na 21.948 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater