LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze slabe u očekivanju daljnjeg rasta kamata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim burzama većina najvažnijih indeksa u četvrtak prijepodne bila je u padu, prateći slična kretanja na Wall Streetu i azijskim burzama, dok se čeka ključni podatak o inflaciji u SAD-u, a pritom su na najvećem gubitku bile tehnološke dionice.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 10 sati u minusu 0,09 posto, na 435,58 bodova.

Istodobno, londonski Ftse oslabio je 0,13 posto, na 7.478 bodova, kao i pariški CAC, koji je iznosio 6.481 bod, dok je frankfurtski DAX bio u plusu 0,24 posto, na 13.567 bodova.

Kasnije tijekom dana očekuje se objava podatka o godišnjoj stopi inflacije za srpanj u najvećem svjetskom gospodarstvu, pri čemu se prognozira da će stopa iznositi 8,7 posto, nakon što je u lipnju dosegnula rekordnih 9,1 posto.

Veća inflacija od prognozirane mogla bi zastrašiti tržišta, koja već uračunavaju u cijene financijske imovine da će Fed u rujnu podići kamatne stope za 0,75 postotnih bodova po treći put zaredom.

Najviše su na udaru prodaja dionice tehnoloških dionica, koje su senzitivne na promjene kamatnih stopa, a koje su u prosjeku pale 0,5 posto, dok investitori uračunavaju da će u rujnu i Europska središnja banka ponovno dignuti kamatne stope za pola posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je pao u utorak 0,65 posto, na 27.819 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini