LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze porasle na početku tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, pa tako nadoknađuju gubitke od prošloga tjedna.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,03 posto, na 7.242 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 posto, na 12.863 boda, a pariški CAC 0,90 posto, na 5.984 boda.

A na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji porasle između 0,5 i 1,1 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule su, pak, između oko 0,2 posto.

Na tržištima vlada oprez jer makroekonomski podaci ukazuju na usporeni rast najvećih svjetskih gospodarstava, a nekima prijeti i recesija.

Primjerice, američkom gospodarstvu koje je u prvom tromjesečju blago palo na kvartalnoj razini.

Procjena Fedovog ogranka u Atlanti pokazuje, pak, da je u drugom kvartalu bruto domaći proizvod (BDP) pao 2,1 posto na anualiziranoj razini, što znači da je najveće svjetsko gospodarstvo tehnički već uronilo u recesiju.

Unatoč tome, očekuje se daljnje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke jer se inflacija u SAD-u već mjesecima kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Očekuje se i povećanje kamata u ostalim najvećim svjetskim gospodarstvima. Primjerice, u eurozoni, s obzirom da je inflacija u tom bloku u lipnju dosegnula novu rekordnu razinu od 8,6 posto, dok je mjesec dana prije iznosila 8,1 posto.

Na tržištima vlada oprez i zbog toga što nema smjernica s Wall Streeta jer se u SAD-u danas zbog praznika ne radi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini