LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Euro ojačao prema dolaru zbog veće potražnje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tečaj eura u srijedu je blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima uslijed veće potražnje pod utjecajem njemačko-francuskog prijedloga o zajedničkom fondu za oporavak europskih gospodarstava.

Tečaj eura ojačao je gotovo 0,2 posto, na 1,0945 dolara, nadomak najviše razine u dva tjedna od 1,09755 dolara, koju je nakratko dosegnuo u utorak.

U takvim okolnostima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, zadržao se blizu najniže razine u tri tjedna od 99,225 bodova, na koje se spustio u trgovanju dan ranije.

Švicarski franak, valuta-utočište u koju investitori nerijetko sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima za gospodarstvo, ojačao je prema dolaru i euru budući da su investitori bili nešto manje skloni poduzimanju rizika.

Tečajevi valuta nisu značajnije promijenjeni i uglavnom su se zadržali unutar raspona u kojem su kretali u posljednje vrijeme.

Francuska i Njemačka predložile su u ponedjeljak fond za oporavak u vrijednosti 500 milijardi eura iz kojeg bi se isplaćivala bespovratna sredstva regijama i sektorima najteže pogođenima pandemijom novog koronavirusa i kako bi se omogućilo zaduživanje Europske komisije u ime cijele EU.

Iako je iznos planiranog fonda relativno malen u usporedbi s veličinom nekih od većih europskih gospodarstava, taj je prijedlog donekle smanjio pritiske na slabljenje eura povezane s prodajama hedge fondova koje su zabilježene posljednjih tjedana.

Investitori će za daljnje smjernice pratiti i objavu zapisnika s nedavne sjednice američke središnje banke Fed, koja se očekuje tijekom dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini