LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar stabilan pred nove pokazatelje iz SAD-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dolar u ponedjeljak nije bilježio znatnije promjene u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta na deviznim tržištima, nakon znatnijeg gubitka u prošlome tjednu, dok investitori za nove smjernice čekaju novi niz ključnih pokazatelja iz američkog gospodarstva.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je iznosio 92,114 bodova, zadržavši se nadomak razine sa zatvaranja trgovanja u prošlome tjednu.

Ni tečaj eura nije bilježio veće promjene u odnosu na završetak prošlotjednog trgovanja, te se njime oko podneva trgovalo po 1,1902 dolara.

Dolar je istodobno oslabio 0,2 posto prema jenu, na 109,45 jena.

Britanska funta stabilizirala se prema dolaru na 1,3750 dolara, ojačavši 0,3 posto u odnosu na zatvaranje u petak. U ranijem trgovanju nakratko je kliznula na najniže razine u dva mjeseca od 1,3669 dolara, što su neki analitičari pripisali zabrinutostima u vezi krvnih ugrušaka koji se povezuju s cjepivom AstraZenece, na koje se Britanija inače snažno oslanjala u programu ubrzanog procjepljivanja stanovništva.

Investitori radi daljnjih smjernica prate također najnovija kretanja prinosa na američke državne obveznice. Prinosi na referentne 10-godišnje obveznice tijekom prijepodneva su se kretali na 1,6462 posto, nedaleko 1,6170 posto, na koliko su nakratko kliznuli u prošlotjednom trgovanju. Krajem ožujka dosegnuli su najviše razine od siječnja 2020. godine od 1,7760 posto.

U fokusu su im bile i najnovije poruke čelnika američke središnje banke Fed Jeromea Powella, koji je tijekom vikenda izjavio da će gospodarstvo početi brže rasti vrlo brzo, ali da koronavirus ostaje prijetnja.

Za daljnje smjernice u vezi kretanja prinosa tržišni sudionici pratit će odaziv na novoj, ovotjednoj aukciji američkih državnih obveznica.

Osim toga, pratit će pažljivo najnovije ključne podatke iz američkog gospodarstva, prije svega o inflaciji i prometu u maloprodaji, koji će biti objavljeni u ovome tjednu.

"Dolar ima određenog potencijala za rast u ovome tjednu. Snažni američki pokazatelji istaknut će razlike između brzog oporavka američkog gospodarstva i blažeg oporavka u drugim razvijenim gospodarstvima”, napisala je analitičarka Commonwealth Banka of Australia Kimberley Mundy

Na tržištima kriptovaluta, vrijednost bitcoina kretala se iznad 60 tisuća, nadomak rekordne vrijednosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini