LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar oslabio, izdašan američki paket poticaja umirio investitore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dolar je oslabio u srijedu prema košarici valuta na međunarodnim tržištima nakon što su američki političari dogovorili paket poticaja vrijedan 2.000 milijarde dolara koji je umirio investitore, potaknuvši ih na kupnju "rizičnijih" valuta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, prema posljednjim je podacima bio u minusu 0,2 posto.

Među najvećim dobitnicima bili su australski dolar, norveška kruna i britanska funta, redom ojačavši prema američkom dolaru za približno jedan posto.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,08145 dolara, što znači da je ojačao gotovo 0,3 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Tečaj dolara ostao je pak gotovo nepromijenjen prema japanskom jenu i švicarskom franku, također valutama-utočištima u koje nerijetko investitori usmjeravaju svoj kapital u neizvjesnim vremenima.

Američki političari dogovorili su izdašan paket gospodarskih poticaja "težak" 2.000 milijardi dolara s ciljem zaštite najvećeg svjetskog gospodarstva od posljedica epidemije koronavirusa.

Takav se potez SAD-a nadovezuje na niz mjera središnjih banaka diljem svijeta usmjerenih povećanju ponude dolara radi ublažavanja stresa na financijskim tržištima.

Uspaničeni investitori u strahu od pandemije koronavirusa u posljednje su vrijeme prodavali sve što su mogli i kupovali dolare, najlikvidniju svjetsku valutu u koju sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima. Vijest o američkom paketu poticaja ohrabrila ih je na ponovnu kupnju "rizičnijih' valuta.

"Svjedočimo ponovnim kupnjama valuta koje su naveliko investitori prodavali, što se pripisuje paketu poticaja", rekao je Kenneth Broux, valutni analitičar u banci Societe Generale.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater