LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar ojačao u uvjetima američko-kineskih napetosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Tečaj dolara u ponedjeljak je ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer je porasla potražnja za sigurnim utočištima za kapital uslijed jačanja napetosti između SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je tako za 0,2 posto u odnosu na zatvaranje u petak, dosegnuvši 99,98 bodova, najviše razine u tjedan dana. Dolaru privlačnost raste zbog njegova statusa valute utočišta za kapital u vrijeme većih neizvjesnosti na gospodarskom i političkom planu.

Tečaj eura skliznuo je pritom na najniže razine u tjedan dana prema dolaru, na 1,0879 dolara, što znači da je oslabio 0,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem u petak.

Među najvećim gubitnicima prema dolaru bili su australski dolar, koji je osjetljiv na zbivanja vezana s Kinom, važnim australskim trgovinskim partnerom, te kineski juan.

Kineski zakonski prijedlozi o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong mogli bi rezultirati američkim sankcijama i ugroziti njegov status financijskog središta, rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien. U Hong Kongu se u nedjelju prosvjedovalo zbog tih zakona, nabraja Reuters.

S obzirom da su danas financijska tržišta u Singapuru, Britaniji i SAD-u zatvorena zbog praznika, događanja preko vikenda navela su ulagače na opreznije trgovanje na početku tjedna.

Funta je bila pod prodajnim pritiskom prema dolaru i euru u uvjetima jačanja političkog pritiska na premijera Borisa Johnsona da otpusti višeg savjetnika Dominica Cummingsa, nakon izvješća da je iz Londona putovao u sjevernu Englesku za vrijeme karantene u ožujku dok mu je od Covida-19 bolovala supruga.

Australski dolar u pogoršanom ozračju prema riziku oslabio je prema američkom za 0,15 posto. U početku trgovanja podršku mu je nakratko pružao optimizam na tržištu povezan s izlaskom zemlje iz karantene.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of