LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar blizu najviših razina u mjesec dana zahvaljujući solidnim pokazateljima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Tečaj dolara zadržao se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nedaleko najviših razina u mjesec dana prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta nakon prošlotjedne objave niza solidnih gospodarskih pokazatelja.  

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je bio u blagom plusu u odnosu na zatvaranje u petak, na 97,658 bodova. Podršku dolaru pružao je niz gospodarskih pokazatelja, uključujući one iz sektora stambene izgradnje, maloprodaje i industrije.

Tečaj eura u takvim je okolnostima ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u petak, na 1,1094 dolara. Ni cijena japanskog jena prema dolaru nije se značajnije mijenjala u odnosu na zatvaranje u petak, na 110,15 jena za dolara.

Kineski juan u jednom je trenutku na inozemnim tržištima postigao novu najvišu cijenu u šest mjeseci od 6,8458 juana za dolar, no ubrzo se stabilizirao na 6,8634 juana za dolar, što znači da je blago ojačao u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak.

Kina je u petak objavila izvješće o gospodarskim aktivnostima koje je pokazalo da je u 2019. godišnji rast drugog najvećeg gospodarstva bio najslabiji u posljednjih gotovo 30 godina. No, ohrabrujući su bili podaci za zadnji prošlogodišnji mjesec, koji su pokazali poboljšanu poslovnu klimu i brži rast tvorničkih aktivnosti.

Ovotjedno trgovanje počelo je relativno mirno na tržištima valuta budući da se tijekom dana ne očekuju važniji gospodarski pokazatelji koji bi utjecali na kretanja tečajeva, a obujam trgovanja skroman je i zbog državnog praznika u SAD-u. Ulagači su tako više fokusirani na sutrašnju sjednicu japanske središnje banke, a posebno na prvu ovogodišnju sjednicu Europske središnje banke zakazanu za četvrtak.

Funta je također jutros oslabila, i to 0,3 posto prema dolaru, na 1,2971 dolara, te 0,2 posto prema euru, na 85,46 penija za euro, nakon najnovijih izjava tamošnjeg ministra financija u vezi brexita.

Na njezino će kretanje vjerojatno utjecati najnoviji podaci o zaposlenosti i poslovnoj klimi koji se očekuju u ovom tjednu. Krajem mjeseca pak u fokusu tržišta bit će sjednica Bank of Englanda na kojoj se očekuje smanjenje kamatnih stopa, a izgledi da će takvu odluku donijeti na tržištima se trenutno kreću na oko 70 posto.


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom