LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar blago ojačao na kraju tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dolar je u petak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnom tržištu u relativno mirnom trgovanju zbog praznika u SAD-u i izostanka važnijih gospodarskih vijesti koje bi potaknule tržište.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima iznosio 97,306 bodova, što znači da je u plusu 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Ipak, na putu je gubitka već drugi tjedan zaredom.

S druge strane, valute koje investitori percipiraju rizičnijima blago su ojačale. Novozelandski dolar pritom je ojačao prema američkom za 0,3 posto, a australski za 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

Tečaj eura blago je pak oslabio prema dolaru, skliznuvši na 1,1226 dolara. Zajednička europska valuta oslabila je i prema norveškoj kruni, dok je ojačala prema švicarskom franku, valuti utočištu u koju investitori nerijetko sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima.

Analitičari očekuju miran dan na valutnim tržištima budući da su američka tržišta zatvorena zbog obilježavanja Dana nezavisnosti, dok na rasporedu za objavu nema važnijih gospodarskih pokazatelja.

Podaci s američkog tržišta rada o rekordnom skoku broja zaposlenih za 4,8 milijuna u lipnju tek su neznatno utjecali na kretanje tečajeva valuta. Nakon dva mjeseca oporavka tržišta rada najveće svjetsko gospodarstvo nadoknadilo je svega nešto više od trećine izgubljenih radnih mjesta u travnju, kada je njihova brojka dosegnula rekordnih 20,787 milijuna.

Investitori posebno prate situaciju u SAD-u zbog snažnog rasta broja novozaraženih u posljednje vrijeme. U njihovu su fokusu i odnosi između SAD-a i Kine vezano za strategiju Pekinga u Hong Kongu, nabraja Reuters.

"Premda su jučerašnji podaci s američkog tržišta rada ugodno iznenadili, to ne znači da se ono dodatno oporavilo, budući da broj novih slučajeva zaraze kontinuirano raste u posljednje vrijeme zbog čega su neke američke savezne države obustavile planove o popuštanju mjera. Štoviše, u svijetu ima dosta i drugih problematičnih mjesta”, napisala je u bilješci klijentima valutna analitičarka Commerzbanka Antje Praefcke.

Dodaje da su stoga veći izgledi za ponovnim jačanjem zazora od rizika u idućim danima uslijed pristizanja nepovoljnih vijesti, nego za dodatnim jačanjem optimizma.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater