TOKIO

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski indeksi pali, dolar stagnira

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na financijskim tržištima u Aziji u srijedu se oprezno trguje, pri čemu su dionički indeksi pali, a tečaj dolara stagnirao, dok investitori nove smjernice očekuju od objave ključnog podatka o inflaciji u SAD-u, koji bi trebao signalizirati kakva će biti monetarna politka Feda u budućnosti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanski bio je jutros u minusu 0,51 posto. Istodobno, japanski Nikkei pao je 0,65 posto, južnokorejski Kospi 0,64 posto, australski AXJO ua 0,12 posto, a tajvanski TAIEX za 0,7 posto.

Kasnije tijekom dana očekuje se objava podatka o srpanjskoj inflaciji u najvećem svjetskom gospodastvu, a investitori ponajprije žele vidjeti usporava li godišnja inflacija nakon što je Fed u već dva navrata znatno podignuo kamatne stope, za po 0,75 postotnih bodova. U lipnju je godišnja stopa inflacije dosegnula rekordnih 9,1 posto.

"Mislim da još nismo izašli iz tržišne korekcije - recesija prijeti, a ne mislim a je Fed završio s agresivnim stezanem remena. Također, ne mislim da je tržište u potpunosti uračunalo u cijene imovine sve te varijable. Današnja objava podatka o inflaciji sigurno će nam dati više jasnoće oko kratkoročnih izgleda za Fedovu politiku", navodi David Chao, tržišni strateg u investicijskom društvu Invesco.

Azijske burze pratile su tako pad na Wall Streetu, gdje su u utorak sva tri ključna indeksa pala, pri čemu najviše Nasdaq, za više od jedan posto.

Istodobno, na deviznim tržištima dolarov indeks, koji prati kretanje američkog dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je više-manje stagnirao na 106,33 bodova.

Pritom je američka valuta ojačala prema euru za 0,2 posto, na 1,021 dolar za euro, dok je prema jenu stagnirala na 134,96 jena.

"I nadalje snažna inflacija u SAD-u značila bi da će Fed ostati na putu agredivnog podizanja kamatnih stopa, a to bi moglo ponovno ojačati tečaj dolata", smatra Chao.

Na naftnim tržištima, cijena Brenta u Londonu oslabila je 0,26 posto, na 96,05 dolara za barel, a WTI-ja u SAD-u za 0,39 posto, na 90,15 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini