TOKYO

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze znatno porasle na kraju tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno porasle, što se ponajviše zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima nekoliko kineskih tehnoloških divova i jučerašnjem rastu Wall Streeta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 2,8 posto.

Skok hongkonškog indeksa ponajviše se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica Alibabe i Baidua, nakon što su ti kineski tehnološki divovi objavili bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Burzu u Sydneyu podržava, pak, snažan rast cijena dionica rudarskih divova, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina.

Pozitivno na tržišta utječe i jučerašnji snažan skok cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones porastao je 1,6 posto, dok je S&P 500 skočio 2, a Nasdaq indeks 2,68 posto.

Pritom su najviše porasle cijene dionica nekoliko trgovačkih lanaca, nakon što su objavili kvartalne poslovne rezultate i povećali procjene prodaje i zarade u ovoj godini.

Tako su cijene dionica Dollar Generala, Macy'sa i Dollar Treea skočile između 13,7 i 19,3 posto.

Objave tih kompanija podržale su nadu ulagača da će potrošnja, najveća sastavnica američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), i u idućem razdoblju snažno rasti.

Prije tjedan dana slabi poslovni rezultati i smanjene procjene daljnje prodaje nekoliko trgovačkih lanaca, uključujući Walmart, zabrinule su ulagače.

„Da se razumijemo, ovoga tjedna objavljeni podaci ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva, a čini se i da će Fed u iduća dva mjeseca podići kamatne stope za po 0,50 postotnih bodova. Međutim, teza da se potrošači suzdržavaju od potrošnje, koja čini 70 posto američkog gospodarstva, je prenapuhana, kao i teza o nadolasku recesije, jer novi poslovni rezultati kompanija i njihove pozitivne procjene govore suprotno”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

Pritom ulagače nije uznemirio revidirani podatak, prema kojemu je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 1,5 posto na anualiziranoj razini, nešto više u odnosu na prvu procjenu i očekivanja analitičara.

Zahvaljujući snažnom rastu posljednjih dana, S&P 500 i Nasdaq indeks na putu su prvih tjednih dobitaka, nakon sedam tjedana pada. Dow Jones je, pak, na putu prvog dobitka nakon osam tjedana pada.

U odnosu na početak tjedna Dow je u plusu 4,4 posto, S&P 500 oko 4, a Nasdaq indeks 3,4 posto.

I dok dio analitičara smatra da je to možda početak oporavka tržišta nakon oštrog pada od početka godine, dio je skeptičan.

„Ovotjedni rast cijena dionica smatramo po prirodi tehničkom korekcijom jer nema nikakvih promjena u općem trendu. Zaoštreni financijski uvjeti koji potiskuju potražnju u realnom gospodarstvu ostaju kanal kojim se Fed nada suzbiti inflaciju. Dok se to ne promijeni, rast cijena dionica, kakav vidimo ovoga tjedna nakon neprestanog pada gotovo dva mjeseca, vjerojatno će biti kratkotrajan”, kaže Zachary Hill, strateg u tvrtki Horizon Investments.

Dolar na putu tjednog gubitka, cijene nafte porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula na najnižu razinu u mjesec dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 101,43 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,97 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 127,35 na 126,75 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0755 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0695 dolara.

Zbog toga je dolarov indeks na putu tjednog gubitka od oko 1,5 posto, dok je tjedan dana prije pao 1,35 posto.

Posljedica je to očekivanja da će Fed u drugoj polovici godine usporiti tempo povećanja kamata, a možda čak i zaustaviti taj ciklus dok ne bude jasnije kako će se ubuduće kretati inflacija.

Cijene su nafte, pak, dodatno porasle, drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,40 posto, na 117,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,17 posto, na 114,30 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater