TOKIO

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze porasle, dolar ojačao

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle jer su podaci iz Kine potaknuli nadu u oporavak gospodarskih aktivnosti, premda su u drugim zemljama dijelovi gospodarstva zbog širenja koronavirusa i dalje paralizirani.

 MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,1 posto.

 Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji skliznule 0,9 posto. U Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasle su, pak, između 1 i 2,6 posto.

 Podršku tržištima pružio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 3 posto, kao i jutros objavljeni podaci kineskog ureda za statistiku.

 Naime, PMI indeks tvorničke aktivnosti u Kini skočio je u ožujku s rekordno niskih 35,7 na 52 boda, više u odnosu na očekivanja analitičara od 45 bodova.

 Kretanje tog indeksa iznad 50 bodova ukazuje na rast aktivnosti.

 Premda su analitičari skeptični prema tim podacima, ipak je na tržištima probuđena nada u mogući oporavak aktivnosti u regiji.

 „Skok PMI indeksa ne iznenađuje previše, s obzirom da je u veljači zabilježio dramatičan pad i zaronio na najniže razine u 15 godina. Unatoč skoku PMI-a, očekujemo da će u ožujku industrijska proizvodnja pasti više od 11, a promet u maloprodaji više od 6 posto“, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na gospodarsku situaciju.  

 Pozitivno na tržišta utječe i rast američkih terminskih indeksa za otprilike 0,6 posto, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom, premda se, kažu analitičari, uglavnom radi o uljepšavanju portfelja na kraju tromjesečja, nakon oštrog pada cijena dionica posljednjih mjeseci.

 Podršku tržištima pružaju golemi fiskalni i monetarni poticaji vlasti u najvećim svjetskim gospodarstvima, premda se širenje koronavirusa nastavlja, što bi moglo dodatno povećati ionako goleme gospodarske štete.

 Predstojeći makroekonomski podaci pokazat će kakve je štete širenje virusa nanijelo najvećim svjetskim gospodarstvima.

Dolar ojačao

 A na valutnim je tržištima dolar ojačao, nakon što je danima bio pod pritiskom zbog agresivnog popuštanja monetarne politike Feda i povećanja dolarske likvidnosti na tržištima.

 Jutros je dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao na 99,30 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio oko 98,70 bodova.

 Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,30 na 108,45 jena.

 Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1020 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1095 dolara.

 A cijene su nafte porasle, nakon što su jučer skliznule na najniže razine od 2002. godine. Jutros je na američkom tržištu cijena barela skočila 5,9 posto, na 21,30 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,7 posto, na 23,14 dolara.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater