ZAGREB

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze pale nakon razočaravajućih kineskih pokazatelja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na azijskim burzama u petak su najvažniji indeksi bili u minusu, pritisnuti razočaravajućim kineskim pokazateljima i izostankom političkog dogovora u SAD-u oko novih fiskalnih poticaja, što investitore odvraća od rizičnih ulaganja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 7,00 sati bio je u minusu 0,24 posto. Tokijski Nikkei, pak, bio je u blagom plusu od svega 0,07 posto, dok su kineske burze bile u blagom minusu, a južnokorejski Kospi na znatnijem gubitku, od 1,5 posto.

Daljnji dobitci na dioničkim tržištima vjerojatno će biti ograničeni jer investitori ponajprije žele vidjeti napredak u pregovorima oko američkih fiskalnih poticaja koji su nužni za početak oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva. 

I na Wall Streetu jučer S&P i Dow, nadomak rekordnih razina, nisu imali snage za daljnji rast zbog izostanka dogovora između republikanaca i demokrata oko novih poticaja.

"Mnogi kažu da je najbolji postupak za liječenje visinske bolesti zaustaviti se i odmoriti tamo gdje se nalaziš", kaže Rodrigo Catril, valutni strateg u National Australia Banku.

Investitore na oprez navode i najnoviji pokazatelji iz Kine. U srpnju je maloprodaja u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu pala 1,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada u lipnju za 1,8 posto, što ukazuje da je domaća potražnja i dalje pod pritiskom zbog koronakrize.

S druge strane, industrija proizvodnja porasla je u srpnju 4,8 posto, no to je manje od 5,1 posto koliko su u prosjeku očekivali analitičari.

Zaustavljanje negativnog trenda tečaja dolara?

Na deviznim tržištima tečaj dolara je ojačao, poduprt nešto boljim podacima o broju nezaposlenih u SAD-u ali i snažnom potražnjom za sigurnim utočištem za kapital uslijed zabrinutosti oko gospodarskog oporavka nakon koronakrize.

Podaci američke vlade pokazuju da je 963.000 Amerikanaca podnijelo prošloga tjedna zahtjev za pomoć zbog nezaposlenosti. To je prvi put od sredine ožujka, odnosno počeka izbijanja pandemije Covid-19, da je broj Amerikanaca koji su ostali bez posla u jednom tjednu bio ispod milijuna.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje tečaja dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, danas iznosi 93,26 bodova, i gotovo je bez promjene u odnosu na dan ranije. Na tjednoj razini, u minusu je svega 0,1 posto, te je tako na putu da prekine 7-tjedni negativni niz, tijekom kojeg je potonuo 9,5 posto.

"Apetit za rizik jenjava. Još je prerano reći da je trend pada dolara završen, no postoji potencijal za to", ocjenjuje Imre Speizer, analitičar Westpaca.

Istodobno, tečaj eura stagnirao je na 1,1811 dolara, dok je dolar prema jenu ojačao 0,3 posto, na 106,94 jena.

Cijene nafte, pak, jutros su oslabile u odnosu na dan ranije, zbog slabih izgleda oko energetske potražnje. Tako je cijena Brenta u Londonu oslabila 0,64 posto, na 45,04 dolara za barel, a na američkom za 0,7 posto, na 42,3 dolara.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater