LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Američko-kineske napetosti poduprle tečaj dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tečaj dolara u petak je ojačao prema šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer je porasla potražnja za valutama-sigurnim utočištima za kapital uslijed napetosti u odnosima Kine i SAD-a.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao je tako za 0,3 posto u odnosu na zatvaranje tržišta u New Yorku dan ranije, dosegnuvši 99,7 bodova. Nakon dva tjedna uzastopnih dobitaka, dolar je, čini se, na putu ovotjednog gubitka od oko jedan posto.

Tečaj eura u takvim je okolostima oslabio oko 0,3 posto prema dolaru, na 1,092 dolara. U četvrtak je u jednom trenutku dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna, od 1,1008 dolara.

Japanski jen bio je oko 0,2 posto na dobitku prema dolaru, dosegnuvši 107,36 jena za dolar.

Tečaj kineskog juana na inozemnim je tržištima skliznuo na najniže razine u dva i pol tjedna, od 7,151 juana za dolar. U usporedbi s prethodnim zatvaranjem na gubitku je oko 0,2 posto, prema posljednjim podacima.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će Washington vrlo snažno reagirati na nove kineske zakone vezane za Hong Kong, što bi moglo dovesti do novih prodemokratskih prosvjeda.

Odnosi između Kine i SAD-a pogoršani su za vrijeme pandemije koronavirusa. SAD je intenzivirao kritike prema Kini, smatrajući je odgovornom za širenje zaraze novog koronavirusa, nabraja Reuters.

Pad cijena nafte pritisnuo je pak valute, čiji tečajevi prate kretanje cijena na robnim tržištima. U uvjetima pogoršanog ozračja prema riziku australski je dolar tako  oslabio 0,7 posto prema američkom, a novozelandski za 0,3 posto.

U petak su cijene nafte pale nakon što Kina nije uspjela odrediti ciljani rast gospodarstva za 2020. godinu, što je potaknulo zabrinutost da će pandemija koronavirusa ograničiti potražnju tog drugog najvećeg potrošača nafte u svijetu.

"Pad cijena nafte pritisnuo je norvešku krunu, koja je u prekonoćnonm trgovanju bila najveća gubitnica među europskim valutama”, napisali su u bilješci klijentima analitičari u banci ING.

No, dodali su i da pad cijena nafte na londonskom tržištu prije označava korekciju nego početak novog trenda. Napominju i da je norveška središnja banka završila s ciklusom smanjenja kamatnih stopa te su stoga izgledi povoljni za norvešku krunu u drugoj polovini ove godine.

Tečaj krune oslabio je oko jedan posto prema dolaru i euru, skliznuvši na najniže razine u pet dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of