ŽENEVA

Švicarska spremna na kompromis u razgovorima o patentima na cjepiva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švicarska je otvorena za kompromis u razgovorima u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji o pravima intelektualnog vlasništva na cjepiva i lijekove za covid-19, ali je i dalje protiv njihove potpune suspenzije, rekao je u četvrtak švicarski diplomat.

Švicarska zajedno s Velikom Britanijom i EU-om spada među malobrojne članice WTO-a koje se u pregovorima pokrenutim u listopadu 2020. godine protive suspenziji propisa o intelektualnom vlasništvu (TRIPS) u slučaju cjepiva protiv covida 19.

Južnoafrička Republika (JAR) i Indija predvode pak skupinu više od 100 većinom zemalja u razvoju koje zahtijevaju suspenziju tih propisa kako bi se omogućila proizvodnja cjepiva u zemljama širom svijeta.

Zagovornici i aktivisti pokušavaju potaknuti protivnike suspenzije da promijene mišljenje i pripremaju prosvjede uoči ministarske konferencije koja će se idućeg tjedna održati u sjedištu WTO-a u Ženevi.

Švicarski diplomat signalizirao je danas da je njegova zemlja spremna na kompromis.

"I dalje smo uvjereni da suspenzija patenata zaštićenih TRIPS-om neće rezultirati većim brojem doza cjepiva i da može ugroziti postojeća partnerstva koja su nam omogućila povećanje proizvodnje", rekao je u četvrtak švicarski veleposlanik pri WTO-u Didier Chambovey.

Švicarska ipak nije "sasvim kruta" u tom stajalištu i razgovara s drugima o potencijalnom dogovoru, rekao je Chambovey, ne ulazeći u pojedinosti rasprava.

"Stvarno smo spremni razmotriti to pitanje i napraviti korak ususret drugoj strani", rekao je švicarski diplomat.

Područja kompromisa mogla bi uključiti jednostavniji postupak izdavanja prisilnih licenci za proizvodnju cjepiva i poboljšani prijenos tehnologije, dodao je.

Aktivisti tvrde da bi suspenzija riješila problem neravnopravnog pristupa cjepivima, upozorivši da je u zemljama niskog dohotka prvu dozu cjepiva dobilo samo sedam posto ljudi i da opskrba i dalje teče "na kapaljku".

Švicarski diplomat odgovara da suspenzija patenata nije rješenje za taj "istinski izazov". Pravi su problem teškoće s distribucijom, neispunjena obećanja o isporuci cjepiva, gomilanje doza u bogatim zemljama i loša zdravstvena infrastruktura u onim siromašnima, naglašava.

Švicarska smatra da bi bilo efikasnije uskoristiti postojeće fleksibilne odredbe u propisima koje vladama omogućuju da proizvođačima izdaju "prisilne licence", dodaje Chambovey.

Prisilnu licencu izdaje sud na zahtjev vlade kako bi se omogućilo korištenje patentom zaštićenog izuma, važnog za javni interes na području zdravstva, navodi Hrvatska enciklopedija.

Kritičari tog rješenja smatraju da prisilne licence nisu prikladne za cjepiva jer omogućuju tek proizvodnju unaprijed definiranih količina u vremenski ograničenom razdoblju pa ne mogu pokriti masovno cijepljenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini