NOVA STEČAJNA UPRAVITELJICA

SUDBINA ULJANIKA JE U NJENIM RUKAMA: Tko je Marija Ružić, željezna dama? Mnogi se boje da je došla u Pulu sve rasprodati

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Promjena stečajne uprave u brodogradilištu Uljanik iznenadila je i najdugovječnije analitičare privrednih kretanja. Rijetko se u poslovnoj praksi događalo da se pred ključnu odluku Trgovačkog suda – kao proteklog petka u Pazinu – na zahtjev najvećeg vjerovnika promijeni stečajni upravitelj kao što je Damira Majstorovića zamijenila Marija Ružić. Zašto se država, dakle Vlada, odlučila na tu intervenciju koju je obrazložila, zapravo, nerealnim stečajnim planom upravitelja Majstorovića pitaju se mnogi, a ponajviše radnici i sindikalisti Uljanika koji su u predloženom planu za stvaranje tvrtke Uljanik Nova nazirali novi život za svoju kompaniju i buduća radna mjesta za sebe.

Spašavanje 3. maja

Posve je jasno kako država kao vjerovnik ima pravo na takav potez, no nimalo nije jasno zašto su ga povukli. U Ministarstvu gospodarstvo nisu jasno rekli što žele s Uljanikom u stečaju, ali su objasnili kako žele spašavati riječki 3. maj. Za spas riječkog brodogradilišta najvažnija karika je novogradnja 514, koja je tamo izgrađena, ali koju je kao dio slagalice predložene kompanije Uljanik Nova u svoj puzzle ubacio i bivši stečajni upravitelj Damir Majstorović.

Nova stečajna upraviteljica Marija Ružić iza sebe ima mnogo "utakmica u nogama". Upravljala je stečajnim postupcima u tridesetak većih i manjih poslovnih društava u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Ima 31 godinu radnog iskustva kao ovlašteni revizor, stečajni upravitelj i sudski vještak pri Trgovačkom sudu u Rijeci. Karijeru je započela još u prodajno-poslovnom sektoru "Rade Končara" u Rijeci, kasnije je bila inspektor u Službi društvenog knjigovodstva i Zavodu za platni promet, današnjoj Fini, te ovlašteni revizor u tvrtki gdje je bila partner.

Mediji je spominju kao stečajnu upraviteljicu DINA Petrokemije, gdje je stečaj otvoren 2015. godine. Radnici su zadnje plaće dobili nakon prodaje nekretnina te tvrtke u siječnju 2019. Bez posla je ostalo 173 radnika. Vodila je i ili još uvijek vodi stečajeve riječkog Brodokomerca, Istarske mljekare d.o.o. i Georgafike d.o.o. Rijeka, te Viktor Brodokomerca i još niza poduzeća. Na području Istre, Marija Ružić bila je stečajna upraviteljica Istra Pratica d.o.o. iz Rovinja, American Palace Casina iz Poreča, ljekarne Sveti Pelegrin iz Umaga, Modne kuće Arena iz Pule te CASTUS d.o.o. iz Pićana.

Posao stečajne upraviteljice Uljanika nije prvi posao Marije Ružić u brodograđevnom sektoru. Godine 2012. vodila je stečaj brodogradilišta Kraljevica, gdje je bez posla ostalo 460 radnika. Kao savjetnica Ružić je 2003. godina pomagala Miljenku Škrlecu, stečajnom upravitelju "Viktora Lenca" koji se tada nalazio u stečajnom postupku. Radnici Modne kuće Arena pamte stečajnu upraviteljicu Mariju Ružić po konačnoj likvidaciji tvrtke i otpuštanju šezdesetak radnika te prodaji brojnih nekretnina koja je tvrtka imala u vlasništvu.

Dosadašnja praksa

Prema nekim procjenama, u pulskom djelu Uljanika otkaze je po proglašenju stečaja dobilo nešto više od tisuću radnika, a toliko ih ima i u riječkom 3. maju koji će stečaj, izgleda, uspješno izbjeći. Hoće li "željezna lady" istarsko-primorske stečajne prakse Marija Ružić neke od njih vratiti na posao novim stečajnim planom, ili će se potruditi što bolje rasprodati imovinu brodogradilišta, tek će se vidjeti.

Po dosadašnjoj praksi koja je vidljiva iz stečajeva Kraljevice, Arene i drugih tvrtki gdje je Marija Ružić bila stečajna upraviteljica, njezini su se stečajni planovi zasnivali na prodaji svega što se moglo prodati te namirivanju vjerovnika i bivših zaposlenika.

 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater