LUXEMBOURG/ZAGREB

Snažan pad prometa u maloprodaji u EU-u u travnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Promet u maloprodaji u Europskoj uniji i eurozoni u travnju je izrazitije smanjen na mjesečnoj i godišnjoj razini u uvjetima koronakrize, a promet je oštro pao i u Hrvatskoj, pokazuje u četvrtak izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji 27-članog EU-a u travnju je pao za 11,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je prema revidiranom podatku smanjen za 10,1 posto.

U eurozoni je promet na mjesečnoj razini pao za 11,7 posto, nakon 11,1- postotnog pada prema revidiranom podatku u ožujku.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je pad prometa od trgovine na malo zabilježila Malta, od 25,1 posto. Slijede Rumunjska, s padom od 22,3 posto, te Irska, s padom od 21,9 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen promet u maloprodaji u travnju prema mjesecu ranije pao za 20,6 posto. U ožujku je bio smanjen za 8,2 posto u odnosu na mjesec ranije.

Promet u maloprodaji porastao je samo u Finskoj, za 0,3 posto na mjesečnoj razini, dok je u Švedskoj ostao nepromijenjen.

Promatrano prema kategorijama proizvoda, najviše je i u EU i u eurozoni smanjen promet na benzinskim postajama, za 25 odnosno 27,7 posto.

Slijede neprehrambeni proizvodi, s padom prometa od 14,7 posto u EU i 17 posto u eurozoni.

Najblaži pad prometa zabilježen je maloprodaji hrane, pića i duhana, od 5,9 posto u EU i 5,5 posto u eurozoni.

Eurostat napominje da je u travnju porastao promet u prodaji putem interneta i poštanskih narudžbi. U EU je uvećan za 11,9 posto na mjesečnoj razini a u eurozoni za 10,9 posto.

Na godišnjoj razini pad prometa ubrzao

Na godišnjoj razini, kalendarski prilagođen promet u maloprodaji 27-članog EU-a, u travnju je pao za 18 posto. U ožujku je prema revidiranom podatku smanjen za 7,6 posto na godišnjoj razini.

U eurozoni je pao za 19,6 posto, nakon 8,8-postotnog pada u ožujku prema revidiranom podatku.

Među 27 zemalja članica čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći pad prometa u maloprodaji bilježila je Francuska, od 31,1 posto. Slijede Španjolska, s padom od 29,8 posto, te Malta i Luksemburg, gdje je smanjen za 24,8 odnosno 24,7 posto.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u travnju prema istom mjesecu lani pao za 24 posto. U ožujku je na godišnjoj razini pao za 5,1 posto.

Prema kategorijama proizvoda, najviše je i na godišnjoj razini u travnju pao promet na benzinskim crpkama, za 42,6 posto u EU te za 46,9 posto u eurozoni. Slijede neprehrambeni proizvodi, s padom prometa od 29,7 posto u EU i za 33,6 posto u eurozoni.

Na godišnjoj je razini porastao promet u maloprodaji hrane, pića i duhana – za 1,4 posto u EU i za 2,5 posto u eurozoni, pokazuje izvješće Eurostata.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum