LUXEMBOURG

Promet u europskoj maloprodaji osjetno smanjen u listopadu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pad prometa u europskoj maloprodaji ubrzao je u listopadu a blago je smanjen i u Hrvatskoj, nakon skoka u prethodnom mjesecu, pokazalo je u četvrtak izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji EU-a pao je u listopadu 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima smanjen 0,1 posto.

Isti je postotni pad zabilježen i u eurozoni, nakon revidiranog 0,2 postotnog pada u rujnu, procjenjuju u europskom statističkom uredu.

Izrazitiji pad prodaje na razini EU-a zabilježen je u kategoriji farmaceutskih i medicinskih proizvoda, za 0,9 posto. Osjetno je smanjena i prodaja odjeće, obuće i tekstila, za 1,0 posto u EU, te za 0,8 posto u eurozoni.

Najviše se smanjila prodaja putem pošte i Interneta, za 1,3 posto u EU te 2,5 posto u eurozoni.

Prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda blago je porasla a snažniji rast zabilježen je samo u kategoriji motornih goriva, za 0,6 posto na oba područja, pokazuju podaci Eurostata.

Znatno slabiji rast prometa na godišnjoj razini

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji EU-a porastao je u listopadu 1,9 posto, nakon revidiranog 3,0-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.

U eurozoni porastao je 1,4 posto, nakon također revidiranog 2,7-postotnog povećanja u rujnu.

Najviše je na godišnjoj razini porasla prodaja putem pošte i Interneta, za 9,4 posto u EU, te 6,7 posto u eurozoni.

Izrazitije je porasla i prodaja električne robe i namještaja, za 2,3 posto u EU i eurozoni.

Prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda porasla je 0,9 posto u EU dok je u eurozoni gotovo stagnirala.

Prodaja motornih goriva porasla je 2,0 posto u EU, te 1,4 posto u eurozoni.

Njemačka i Irska s najvećim padom prometa na mjesečnoj razini

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u maloprodaji u Njemačkoj i Irskoj, za 1,9 posto. Slijedi Finska s padom prometa za 1,2 posto.

Daleko najveći rast prometa bilježio je Portugal, za 2,1 posto. Slijede Poljska s 0,9 posto, te Belgija i Rumunjska s 0,8 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u listopadu smanjen 0,1 posto u odnosu na rujan kada je poskočio 2,6 posto, najviše među zemljama EU-a. Na godišnjoj je razini porastao 2,6 posto, nakon 3,3-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.

Najveći skok prometa na godišnjoj razini zabilježila je Rumunjska, za 6,9 posto. Slijede Mađarska i Malta s povećanjem prometa za 5,1 posto.

Pad prometa u maloprodaji na godišnjoj razini bilježile su u listopadu samo Slovenija, za 5,4 posto, Slovačka, za 3,3 posto, i Latvija, za 0,4 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater