LUXEMBOURG

Hrvatska s najvećim rastom prometa u maloprodaji među zemljama EU-a u rujnu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska je u rujnu zabilježila najveći rast prometa u trgovini na malo među zemljama Europske unije nakon što je u prethodnom mjesecu bila među zemljama s najvećim padom, pokazali su u srijedu objavljeni podaci europskog statističkog ureda. 

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji u Hrvatskoj porastao je u rujnu 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pao 1,1 posto.

Među zemljama EU-a s izrazitijim rastom Eurostat je izdvojio i Irsku s 2,4-postotnim povećanjem obujma prometa u trgovini na malo.

Najviše je pak pao promet u maloprodaji u Portugalu, za 2,4 posto. Slijede Latvija i Slovenija s padom prometa za jedan odnosno 0,7 posto.

Na razini EU-a sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji u rujnu je porastao 0,2 posto u odnosu na kolovoz kada je prema revidiranim Eurostatovim procjenama porastao 0,3 posto.

Pritom je veća prodaja goriva, namještaja i električne robe nadoknadila pad prodaje lijekova i medicinske opreme, te kompjutorske opreme i knjiga.

U eurozoni je promet u trgovini na malo u rujnu porastao 0,1 posto nakon revidiranog 0,6-postotnog rasta u kolovozu.

Najviše je porasla prodaja farmaceutskih i medicinskih proizvoda, čiji je utjecaj neutralizirao pad prometa u trgovini na malo kompjutorskom opremom, knjigama, te obućom i odjećom.

Snažniji rast prometa na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji 28-člane EU u rujnu porastao 3,2 posto, nakon revidiranog 2,8-postotnog rasta u kolovozu.

U eurozoni je potrošnja u odnosu na isto razdoblje lani porasla 3,1 posto, nakon revidiranog 2,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Daleko najveći rast prometa i u EU i u eurozoni zabilježen je u kategoriji poštanskih i narudžbi putem Interneta, za 12 odnosno 10,9 posto.

Najslabiji rast prometa u EU zabilježen je u kategoriji farmaceutskih i medicinskih proizvoda, za jedan posto. U eurozoni je pak najniža stopa rasta prometa zabilježena u kategoriji hrane, pića i duhana, za 1,3 posto.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u rujnu na godišnjoj razini bilježila Rumunjska, za sedam posto. Slijede Mađarska s 5,8 posto i Irska s 5,2 posto.

U Hrvatskoj je kalendarski prilagođen obujam prometa u trgovini na malo u rujnu porastao za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nakon 0,4-postotnog povećanja u kolovozu.

Pad prometa od trgovine na malo, prema Eurostatu dostupnim podacima, bilježile su samo Slovačka i Latvija, za 2,7 odnosno 0,4 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter