LJUBLJANA

Slovenija: Banke pozvane da osiguraju likvidnost poduzeća nakon krize

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slove0nsko ministarstvo financija pozvalo je banke da ubrzaju dodjelu kredita s državnim jamstvima poduzećima koja se spremaju na obnovu aktivnosti nakon krize uzrokovane epidemijom Covida-19.

"Apeliramo na banke da ubrzaju osiguravanje likvidnosti, što će biti ključno za brzi izlazak iz krize i oporavak našeg gospodarstva", navelo je u priopćenju ministarstvo financija nakon sjednice vlade koja priprema novi zakon kojim bi se za tu namjenu oslobodila sredstva od 2,8 milijardi eura.

Novi "antikorona" zakonski paket bit će predstavljen u srijedu i predviđa državna jamstva do visine 80 posto kredita koje će od banaka uzimati velike, srednje i male tvrtke, no vlada je upozorila da banke u obnovu likvidnog potencijala gospodarskih subjekata trebaju krenuti odmah, jer će jamstvena shema predviđena novim paketom pomoći gospodarstvu i građanima važiti retroaktivno i za kredite koji su već odobreni ili se odobravaju.

Početkom travnja na snagu je stupio prvi zakon za ublažavanje koronakrize kojim su među ostalim odobrene državne  subvencije poslodavcima za isplatu plaća. Do sada su slovenski poslodavci prijavili oko 240 tisuća zaposlenih koji su u vrijeme epidemije kod kuće na čekanju prema odredbi vlade ili drugih razloga više sile.

Novim paketom, navode mediji, namijenilo bi se oko 2,8 milijardi eura, a prvenstveno bi se usmjerili u jačanje likvidnosti gospodarstva za izlazak iz krize, preko jamstvenih shema za koje vlada namjerava izdvojiti pola milijarde eura, te preko drugih financijskih instrumenata pomoći.

Računa se da će državna jamstva bankama biti izdana za kredite izdane nakon 12. ožujka, kad je proglašena epidemija, pa za razdoblje do kraja ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini