LJUBLJANA

Slovenska vlada poziva građane da ne odlaze u turističke krajeve

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenska vlada pozvala je u subotu građane da ne koriste  trenutačno lijepo vrijeme za masovan odlazak u turističke krajeve, čime bi mogli doprinijeti širenju epidemije koronavirusa.

"Ovaj kraj tjedna nemojte okupirati turistička središta, ako tamo nastane velika gužva, onda nismo postigli ništa", upozorio je Jelko Kacin, glasnogovornik kriznog stožera za suzbijanje širenja koronavirusa, dodavši da ga na velik dolazak stanovnika iz unutrašnjosti upozoravaju posebno načelnici općina na slovenskoj obali.
"Ovaj vikend je namijenjen vama, ali na domaćim lokacijama, ondje gdje živite. Ovakvih nedjelja, kad nećemo imati kamo ići bit će još mnogo i neka ova nedjelja bude prva među njima", kazao je Kacin.
Što se tiče mogućnosti da se zbog stanja u pojedinim općinama s mnogo inficiranih proglasi karantena, o čemu je ovih dana govorio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, Kacin je kazao da je to mjera koja je tek u pripremi i neće stupiti na snagu idućih nekoliko dana.
"Mjera se tek priprema i usklađuje, kako ne bi onemogućila odvijanje života i dolazak na posao, kako ne bi onemogućila  vašu  brigu i opskrbu roditelja koji žive u drugoj općini, do primjene te mjere proteći će još nekoliko dana", kazao je Kacin.
Javnosti se obratio i ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec, te naveo da se za trajanja epidemije koronavirusa posebna pažnja vodi o međunarodnom transportu i tranzitu koji se odvija u konvojima, te energetskom sektoru, s obzirom na to da će za vrijeme krize potrošnja električne energije biti natprosječno veća jer će mnogi zbog restrikcija biti kod kuće.
Kako bi građanima, osobito onima kojima računi za struju i inače predstavljaju veliko opterećenje jer su socijalno slabijeg statusa, vlada je donijela odluku po kojoj će prosječna cijena električne energije od početka ožujka pa do kraja svibnja biti za 27 posto manja, a siguran rad elektroenergetskog i drugog energetskog sustava vodi se po posebnom sigurnosnom protokolu, kako bi se osiguralo da ne može doći ni do kakvog zastoja, kazao je Vertovec.

Obraćanja vlade i kriznog stožera javnosti odvijaju se od petka bez prisutnosti novinara koji svoja pitanja mogu dostaviti kriznom stožeru preko elektronske pošte.
To je u petak izazvalo prosvjed društva novinara koji kažu da to nije transparentan način djelovanja nove vlade jer im je onemogućeno da postavljaju za javnost zanimljiva pitanja izravno, ali i potpitanja na koja bi u ovako kriznoj situaciji vlada morala odgovarati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater