LONDON

Slabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 66 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 66 dolara, potaknute sporim oporavkom proizvodnje u SAD-u nakon vala polarne hladnoće i slabijim dolarom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 52 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 65,89 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 37 centi višoj cijeni, od 62,04 dolara.

Proizvođači u SAD-u polako pripremaju pogone za nastavak proizvodnje nakon polarnog vala koji je prouzročio prekid u opskrbi strujom, plinom i vodom, ostavivši bez grijanja stotine tisuća kućanstava u Teksasu. 

Neuobičajeno niske temperature u Teksasu i drugim američkim državama u regiji Velike ravnice zastavile su do četiri milijuna barela dnevne proizvodnje nafte i 600 milijuna prostornih metara plina, procijenili su analitičari.

Promet u houstonskoj luci polako se vraća u normalu, ali terminali još nisu otklonili sve probleme. Zaposlenima na naftnim poljima vjerojatno će trebati nekoliko dana da odmrznu ventile i ponovno pokrenu sustave i proizvodnju.

Rafinerijama će možda trebati i do tri tjedna, s obzirom na niski tlak vode i probleme u opskrbi plinom i strujom, smatraju analitičari.

Potporu cijenama pružao je i slabiji dolar, čiji je indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta danas bio blizu najniže razine u šest tjedana. Kako se cijena sirove nafte izražava u dolarima, ona time postaje dostupnija imateljima drugih valuta.

"Jutros smo vidjeli da naftni kompleks oscilira između dobitaka i gubitaka, ali nedavno se učvrstio zahvaljujući slabijem američkom dolaru", rekao je Kevin Solomon iz StoneXa.

Značajniji rast cijena zakočilo je izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je neočekivano pokazalo da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle, za milijun barela. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su pad za 5,2 milijuna barela.

Zalihe derivata smanjile su se pak više no što su predviđali, za 4,5 milijuna barela.

Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 63,73 dolara, što znači da je porasla 1,72 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of