DUBLIN/PARIZ

Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Irska niskotarifna zrakoplovna kompanija Ryanair žalit će se na njemačku državnu pomoć Lufthansi u iznosu devet milijardi eura, rekao je u utorak izvršni direktor Michael O'Leary.

Njemačka vlada objavila je u ponedjeljak da će u Lufthansu ubrizgati devet milijardi eura kako bi prebrodila koronakrizu a zauzvrat će dobiti 20 posto udjela u kompaniji.

Dogovor još moraju odobriti Lufthansini dioničari i Europska komisija, regulator za zaštitu tržišnog natjecanja u Europskoj uniji.

Njemačka još razgovara s Europskom komisijom o tome kojih će se kapaciteta u zračnim lukama morati odreći kako pomoć Lufthansi ne bi poremetila tržišno natjecanje, kazao je za Reuters neimenovani upućeni izvor.

"Provjera je izuzetno temeljita jer je to prvi veliki paket pomoći u vrijeme pandemije koji uključuje vlasnički udio u kompaniji", rekao je izvor.

Šef irskog niskotarifnog prijevoznika najavio je da neće sjediti prekriženih ruku.

"Ryanair će uložiti žalbu na najnoviji primjer nezakonite države pomoći Lufthansi", kazao je O'Leary.

Zahvaljujući pomoći države cijene Lufthansinih karata moći će biti niže od troškova, pa će joj niskotarifni prijevoznici poput Easyjeta, Ryanaira i njegove podružnice Laudamotiona teže konkurirati, što uvelike narušava tržišno natjecanja, tvrdi čelnik Ryanaira. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini