ZAGREB

Prošli tjedan fiskaliziran osam posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan je vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 26 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za osam posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u utorak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 25. do 31. listopada u svim djelatnostima je ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula 3,8 milijardi kuna, što je gotovo 785 milijuna kuna ili 26 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 19,6 posto, na 43,1 milijun.

Za 20 posto porastao je broj računa u najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije - trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, pri čemu im je vrijednost bila veća za 17 posto. Prošli je tjedan u trgovini tako fiskalizirano 26,7 milijuna računa, čiji je ukupni iznos dosegnuo 2,65 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 13 posto više, njih 5,5 milijuna, a njihova vrijednost porasla je za 78 posto, na 342,8 milijuna kuna.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošloga tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano tri posto manje računa, ali im je vrijednost bila veća za osam posto.

Pritom je u trgovini za dva posto bio veći broj računa, a za osam posto njihova vrijednost, dok je u ugostiteljstvu i turizmu prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 20 posto, ali i povećanje njihova iznosa za šest posto.

Vrijednost fiskaliziranih računa na tjednoj razini ista

Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju od 25. do 31. listopada u odnosu na tjedan od 18. do 24. listopada ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno povećanje broja računa za jedan posto, dok je njihov iznos ostao isti.

U trgovini je pritom vidljivo povećanje broja i iznosa računa od jedan posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj računa smanjen za tri posto, a njihov iznos za dva posto. 

Od 22. veljače do 31. listopada vrijednost računa veća 31,97 milijardi kuna

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke od 22. veljače do 31. listopada ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 1. studenog 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa bio veći za 24 posto, a njihov iznos za 27 posto.

Tako je u svim djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 31. listopada ove godine fiskalizirano ukupno 1,6 milijardi računa, ukupnog iznosa 151,5 milijardi kuna, čime je vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća za gotovo 31,97 milijardi kuna.

U trgovini je broj izdanih računa porastao za 24 posto, na njih 992,8 milijuna, uz istovremeni skok njihove vrijednosti za 17 posto, na 98,99 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 223,2 milijuna računa, što je na godišnjoj razini rast za 15 posto, a njihova vrijednost je osjetnije porasla, za 76 posto, na 22,2 milijarde kuna.

Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za sedam posto, dok je njihov iznos porastao za pet posto.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 31. listopada 2021. godine u odnosu na 25. veljače do 3. studenog 2019. godine fiskaliziran je isti broj računa, ali je njihova vrijednost porasla za sedam posto.

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu zabilježili su 29 posto manji broj računa i šest posto manji iznos tih računa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater