ZAGREB

Prošli tjedan fiskaliziran devet posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan je vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 22 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020., a za devet posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 18. do 24. listopada u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 3,8 milijardi kuna, što je za 686,4 milijuna kuna ili 22 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 17 posto, na 42,8 milijuna.

Za 18 posto porastao je broj računa u najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije - trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, pri čemu im je vrijednost bila veća za 14 posto. Prošli je tjedan u trgovini tako fiskalizirano 26,3 milijuna računa, čiji je ukupni iznos dosegnuo 2,6 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo osam posto više, njih 5,7 milijuna, a njihova vrijednost porasla je za 67 posto, na 351,3 milijuna kuna.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošloga tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano četiri posto manje računa, ali im je vrijednost bila veća za devet posto.

Pritom je u trgovini za dva posto bio veći broj računa, a za 10 posto njihova vrijednost, dok je u ugostiteljstvu i turizmu prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 22 posto, a njihova iznosa za dva posto.

Vrijednost fiskaliziranih računa na tjednoj razini manja za pet posto

Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju od 18. do 24. listopada u odnosu na tjedan od 11. do 17. listopada ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno smanjenje broja računa za dva posto, a njihova iznosa za pet posto.

Za istovjetne postotke od po dva posto pao je i broj računa u trgovini te u ugostiteljstvu i turizmu. Također, obje djelatnosti zabilježile su i pad vrijednosti računa na tjednoj razini - trgovina za šest posto, a ugostiteljstvo i turizam za četiri posto.

Od 22. veljače do 24. listopada vrijednost računa veća 31,1 milijardu kuna

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke od 22. veljače do 24. listopada ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 25. listopada 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa bio veći za 24 posto, a njihov iznos za 27 posto.

Tako je u svim djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 24. listopada ove godine fiskalizirano ukupno 1,6 milijardi računa, ukupnog iznosa 147,7 milijardi kuna, čime je vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća za 31,1 milijardu kuna.

Za 24 posto porastao je i broj izdanih računa u trgovini, na njih 966,2 milijuna, uz istovremeni skok njihove vrijednosti za 17 posto, na 96,3 milijarde kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 217,7 milijuna računa, što je na godišnjoj razini skok za 15 posto, a njihova vrijednost je porasla za 76 posto, na 21,9 milijardi kuna.

Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za sedam posto, dok je njihov iznos porastao za četiri posto.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 24. listopada 2021. godine u odnosu na 25. veljače do 27. listopada 2019. godine fiskalizirano je jedan posto manje računa, ali je njihova vrijednost porasla za šest posto.

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu zabilježili su 29 posto manji broj računa i šest posto manji iznos tih računa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom