ZAGREB

Proizvodnja i opskrba hranom ključni prioritet u okolnostima epidemije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pitanje proizvodnje hrane i opskrbe hranom svih građana Europske unije pozicioniralo kao ključan prioritet u izvanrednim okolnostima izazvanima epidemijom Covid-19, složili su se u utorak ministri poljoprivrede Hrvatske, Njemačke, Austrije i EU-a na video konferenciji, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.  

Kako se navodi u priopćenju, na međunarodnoj video konferenciji "Regionalna proizvodnja hrane - okosnica vitalnih ruralnih područja" sudjelovali su hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković, njemačka ministrica poljoprivrede i hrane Julia Klöckner, austrijska ministrica poljoprivrede, regija i turizma Elisabeth Köstinger, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski i predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog vijeća Norbert Lins.

U dvosatnoj panel raspravi glavne su teme bile globalizacija, politike slobodne trgovine te važnost regionalne proizvodnje hrane za opskrbu Europu hranom, a sudionici su se "složili kako se pitanje proizvodnje hrane i opskrbe hranom svih građana EU pozicioniralo kao ključan prioritet u izvanrednim okolnostima izazvanima epidemijom Covid-19".

Hrvatska ministrica poljoprivrede istaknula je kako je "nedavna kriza Covid-19 učinila očitim da se hrana ne može tretirati kao svaka druga roba, za koju su smanjenje troškova i povećanje profita jedini faktori koji se računaju". 

Hrana mora biti dostupna svakodnevno svakoj pojedinoj osobi i mogli smo iskusiti koliko su lanci hrane ranjivi na poremećaje trgovine, istaknula je Vučković, poručujući da je pitanje sigurnosti hrane ponovno u središtu pozornosti jer je postalo jasno da je sigurnost hrane važan element cjelokupne nacionalne sigurnosti.

"Pouka koju možemo naučiti iz ovog iskustva je da nepredviđeni katastrofalni događaji ili čak političke nestabilnosti u drugim zemljama mogu poremetiti globalne lance opskrbe hranom i utjecati na tržišta u EU. Posljedice mogu biti ozbiljne ako nema lokalnih ili regionalnih proizvođača koji mogu ponuditi prehrambene proizvode. Kratki lanci opskrbe rješenje su za izbjegavanje prijevoza na veće udaljenosti, koji stvara značajne emisije stakleničkih plinova", naglasila je Vučković.

Ona vjeruje da poljoprivrednici mogu imati koristi od ove situacije, posebno proizvođači svježih proizvoda. "Oni mogu postići relativno veću cijenu, što dovodi do poboljšanih prihoda poljoprivrednika. Ovo također stvara nove mogućnosti za ruralne zajednice u pogledu osnivanja povezanih poduzeća u preradi, ugostiteljstvu ili logistici koja je povezana s lokalnom proizvodnjom", istaknula je hrvatska ministrica poljoprivrede. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum