ZAGREB

Plenković: Poljoprivreda i energetika temeljne su grane svakog društva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljoprivreda i energetika dvije su temeljne grane za normalno funkcioniranje svakog društva i države, istaknuo je u subotu predsjednik Vlade Andrej Plenković na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, poručivši da će u idućem desetljeću u poljoprivredu biti uloženo 7,5 milijardi eura.

"Zato je i poruka Vlade da činimo sve da pomognemo našim poljoprivrednicima, prehrambenoj proizvodnji, drvoprerađivačkoj industriji i ribarstvu. Mislim da je u kontekstu Strategije poljoprivrede, koju je Vlada uputila u Sabor i koja bi se trebala usvojiti do kraja godine, u desetljeću koje je pred nama, s okvirnim sredstvima od 7,5 milijardi eura koja će se ukupno uložiti u poljoprivredu, to dovoljno ulaganje da bi vrijednost poljoprivredne proizvodnje doseglo 30 milijardi kuna", istaknuo je Plenković.

Ocijenio je da je to realni okvir postavljen za iduće desetljeće u kontekstu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i svega što se ulaže na nacionalnoj razini, vodeći ujedno računa o globalnim izazovima.

Premijer je u svom govoru na konferenciji rekao kako je Vlada u trenucima kada je gotovo svaki sektor u poljoprivredi u manjoj ili većoj mjeri potresen poremećajima nastalim uslijed covid krize poduzela niz mjera kako bi im se pomoglo da premoste krizu.

"U mandatu naše Vlade osmišljeno je i najvećim dijelom realizirano više od 20 programa državnih potpora, vrijednih 253 milijuna eura, koje su financirane iz državnog proračuna", kazao je te dodao kako se njima brzo interveniralo na tržišne poremećaje uzrokovane koronakrizom i prirodnim nepogodama.

U području stočarske proizvodnje, kako je naveo, provodi se devet mjera i programa kao odgovor na poteškoće uzrokovane covid krizom, a putem covid mjera pomoći stavljeno im je na raspolaganje 450 milijuna kuna. Zbog otežanih uvjeta proizvodnje uslijed povećanja cijene stočne hrane planiran je i program pomoći 163,5 milijuna kuna koji je prošao elektronsko savjetovanje, dodao je.

Naveo je i podatke da je u razdoblju od 2016. do 2019. isplaćeno ukupno 11,1 milijardu kuna potpora, a u 2020. je isplaćen najveći iznos do sada, 3,2 milijarde kuna.

Iz Programa ruralnog razvoja korisnicima je stavljeno na raspolaganje više od 22,8 milijardi kuna, ugovoreno je 18 milijardi kuna te isplaćeno više od 13,8 milijardi kuna za ulaganja u poljoprivredu, kazao je Plenković.

Ribarima je u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo do danas ukupno dodijeljeno više od 2,3 milijarde kuna potpora, od čega je isplaćeno više od 1,2 milijarde kuna.

Premijer je istaknuo i važnost označavanja domaćih kvalitetnih proizvoda te kazao kako je važno raditi na još većoj prepoznatljivosti i promociji domaćih proizvoda više kvalitete.

Rekao je i kako je u Vlada povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane te kako će se uz pomoć sredstava iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO) infrastrukturno opremiti banka hrane i posrednici u lancu doniranja hrane. To je, kako je kazao, jedna od važnih reformi, vrijedna 32 milijuna kuna.

"Znamo koje su naše mogućnosti kao zemlje i znamo gdje idemo - želimo otporu, konkurentnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju, čisti i zaštićeni okoliš, tlo i vode", istaknuo je Plenković, poručivši da su poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo od strateške važnosti za Hrvatsku te će ih Vlada i nadalje podržavati.

Vučković: Do 2030. povećati vrijednost poljoprivredne proizvodnje na 30 milijardi kuna

I ministrica poljoprivrede Marija VuČković je istaknula kako je poljoprivreda strateška grana gospodarstva pred kojom su veliki izazovi te ambiciozni ciljevi.

Cilj je Strategije poljoprivrede, kako je kazala, do 2030. povećati vrijednost poljoprivredne proizvodnje na 30 milijardi kuna godišnje. Za provedbu strategije potrebna su sredstva od 7,5 milijardi eura, pri čemu je Vlada putem višegodišnjeg financijskog okvira, NPOO i planiranjem državnog proračuna do 2027. osigurala više od pet milijardi eura.

Vučković je podsjetila kako su prioriteti Ministarstva poljoprivrede u okviru NPOO usmjereni na unapređenje korištenja prirodnih resursa i jačanja lanca opskrbe hranom putem provođenja četiri reformske aktivnosti za što je osigurano gotovo milijardu kuna. One obuhvaćaju između ostalog izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće, provođenje projekata komasacije, investicije u digitalnu transformaciju poljoprivrede te unapređenje sustava doniranja hrane.

Na današnjoj konferenciji dodijeljena su i četiri ugovora iz Programa ruralnog razvoja čija vrijednost potpore iznosi 8,7 milijuna kuna te pet iz Operativvnog programa za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 29 milijuna kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater