KUALA LUMPUR

Potražnja za farmaceutskim proizvodima katapultirala singapurski izvoz

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Singapurski je izvoz u travnju porastao gotovo 10 posto zahvaljujući skoku prodaje farmacetskih proizvoda u vrijeme pandemije a među najvećim kupcima bila je Europska unija.

Singapurski izvoz lijekova u Europsku uniju gotovo je ušesterostručen u odnosu na prošlogodišnji travanj, izvijestila je vladina agencija Enterprise Singapore.

Izvoz lijekova u Japan uvećan je gotovo 10 puta.

Nizozemska banka ING tumači skok singapurskog izvoza pandemijom koronavirusa, ukazujući na uvjerljivo najbolje podatke farmaceutskog sektora.

Singapurski je izvoz tako u travnju porastao treći mjesec zaredom unatoč padu u većini sektora, uključujući elektroniku na koju otpada 30 posto isporuka u inozemstvo.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da bi se svjetsko gospodarstvo ove godine moglo smanjiti tri posto zbog pandemije koronavirusa kojim se do sada zarazilo 4,7 milijuna ljudi širom svijeta a umrlo ih je 315 tisuća.

Mala gospodarstva i ona ovisna o trgovini, poput Singapura, jako su ranjiva na urušavanje potražnje na velikim tržištima poput Kine, Europe i SAD-a. Singapurska vlada očekuje da bi se gospodarstvo u 2020. moglo smanjiti četiri posto.

Singapursko gospodarstvo u blokadi je od 7. travnja zbog mjera suzbijanja koronavirusa.

Podaci ministarstva zdravstva ažurirani su u nedjelju i pokazuju da je koronavirusom zaraženo više od 28 tisuća ljudi. U regiji istočne i jugoistočne Azije veći broj zaraženih bilježi tek Kina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater