SEUL

Južnokorejski izvoz potonuo u prvih 20 dana travnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Južnokorejski izvoz pao je u prvih 20 dana travnja gotovo 27 posto pod utjecajem pandemije koronavirusa koja je zatomila potražnju i paralizirala globalnu proizvodnju.

Travanjski podatak predstavlja nagli zaokret u odnosu na prvih 20 dana ožujka kada je izvoz porastao 9,3 posto, prema podacima korejske carinske službe.

Uvoz je pao za 18,6 posto, nakon 4-postotnog rasta u ožujku.

Isporuke u Kinu, najvećeg trgovinskog partnera, potonule su 17 posto unatoč postupnom otvaranju pogona u drugom gospodarstvu svijeta.

Izvoz u SAD i Kinu strmoglavio se 17,5 odnosno 32,6 posto.

Detaljni podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni pokazuju također da je prodaja poluvodiča, ključnog južnokorejskog izvoznog proizvoda, pala 14,9 posto.

Prodaja proizvoda petrokemijske industrije, automobilskih dijelova i bežičnih uređaja strmoglavila se 53,5 odnosno 49,8 i 30,7 posto.

„Današnji podaci nadovezuju se na loše stanje u globalnom gospodarstvu, čemu valja dodati i negativan utjecaj zatvorenih tvornica automobilskih dijelova u inozemstvu i nagli pad cijena petrokemijskih proizvoda“, izjavio je za Reuters službenik carinske uprave.

Mjesečni trgovinski rezultati četvrtog gospodarstva Azije smatraju se dobrim pokazateljem stanja u svjetskom gospodarstvu a Južna Koreja ujedno je prva među vodećim izvoznicima koja ih je objavila.

Najgore možda tek dolazi budući da su mnogi veliki trgovinski partneri Južne Koreje još uvijek u blokadi kako bi spriječili širenje virusa.

Širenje koronavirusa usporava u vodećim gospodarstvima, što je pokrenulo raspravu o eventualnom ublažavanju strogih mjera suzbijanja pandemije. Vrhunac se ipak tek očekuje a broj zaraženih u svijetu premašio je 2,41 milijun, podsjeća Reuters. 

Seul će pak u četvrtak objaviti preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu(BDP) u prvom tromjesečju, za koje se očekuje da će pokazati najveći pad na tromjesečnoj razini od 2008. godine.

Na godišnjoj razini BDP je možda porastao 0,6 posto, nakon 2-postotnog prethodna tri mjeseca, procjenjuju analitičari.

Za vrijeme globalne financijske krize 2008. godine Južna Koreja je uspjela ostvariti pozitivnu stopu rasta BDP-a, doduše od samo 0,8 posto, dok je za azijske financijske krize 1998. godine BDP pao 5,1 posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će južnokorejski BDP ove godine pasti 1,2 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum