BERLIN

Poljski avioprijevoznik LOT kupuje njemački Condor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljski avioprijevoznik LOT kupit će njemačku zrakoplovnu kompaniju Condor, objavile su u petak dvije kompanije, najavljujući kreiranje vodeće zrakoplovne grupe u Europi koja će godišnje prevoziti više od 20 milijuna putnika.

Njemački Condor bio je podružnica propalog britanskog turoperatera Thomasa Cooka. Nakon sloma krovne kompanije njemačka vlada pritekla mu je u pomoć premosnim kreditom od 380 milijuna eura.

Ponudu za njemačkog prijevoznika poslao je vlasnik LOT-a Polish Aviation Group (PGL) i odabrana je kao najatraktivnija. Očekuje se da će transakcija, nakon pribavljanja regulatornih dozvola, biti završena do travnja.

Vrijednost ponude nije navedena.

Condor ima flotu od 50 zrakoplova dok ih LOT ima 80. Poljska kompanija koncentrirana je na srednju i istočnu Europu i prošle je godine prevezao više od 10 milijuna putnika, "više nego dvostruko više nego četiri godine ranije", navodi se u priopćenju.

PGL je u 2019. generirao prihode od oko 1,9 milijardi eura.

Condor je financijsku godinu 2018/2019. zaključio s operativnom dobiti od oko 58 milijuna i prihodima od oko 1,7 milijardi eura. Godišnje prevozi oko 9,4 milijuna putnika iz osam zračnih luka na oko 90 destinacija u Europi, Africi i Americi.

"Kupnja Condora savršeno se uklapa u strategiju PGL-a a jamči budućnost i Condoru", ističe u priopćenju predsjednik upravnog odbora PGL-a Rafal Milczarski, najavljujući razvoj brenda njemačke kompanije i njegovo uvođenje na druga europska tržišta.

LOT i Condor zajedno će kreirati jednog od vodećih zrakoplovnih prijevoznika u Europi koji će godišnje prevoziti 20 milijuna putnika, ističu dvije kompanije u priopćenju.

Najavile su povrat cijelog iznosa premosnog kredita koji je Condoru odobrila njemačka državna razvojna banka KfW, a jamstvo su izdale savezna vlada i savezna država Hessen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater