VARŠAVA

Poljska najavljuje gradnju solarne elektrane u susjedstvu najveće termoelektrane u Europi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljska planira graditi solarnu elektranu na površini od gotovo 100 hektara, a za lokaciju je odabrala Belchatow, što znači da će niknuti u susjedstvu najveće termoelektrane i najvećeg pojedinačnog zagađivača ugljičnim dioksidom u Europi.

Solarna elektrana bit će među najvećima u Europi i opskrbljivat će strujom 100 tisuća domaćinstava, rekla je glasnogovornica državnog proizvođača energije PGE-a Sandra Apanasionek, prema izvješću poljske novinske agencije PAP.

PGE planira i nova ulaganja u solarnu energiju, zacrtavši povećanje proizvodnih kapaciteta u tom segmentu na 2,5 gigavata do 2030. godine.

Poljska trenutno proizvodi gotovo 80 posto struje iz ugljena. Domaći i međunarodni kritičari smatraju da je tranzicija na čišće izvore energije prespora.

Novi poljski premijer Mateusz Morawiecki obećao je u utorak u parlamentu da će razvijati obnovljive izvore energije. Upozorio je ipak da u procesu tranzicije na čišće izvore valja paralelno jamčiti sigurnost opskrbe.

Europska unija ne može diskriminirati Poljsku u klimatskoj politici i mora uzeti u obzir ovisnost poljskog sustava o ugljenu, naslijeđenu iz komunističkih vremena, poručio Morawiecki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum