ENERGETSKA TRANZICIJA

Grupa Petrol ulazi u proizvodnju električne energije u solarnim elektranama u Hrvatskoj

| Autor: Glas Istre
Vjetroelektrana Petrol

Vjetroelektrana Petrol


Nadzorno tijelo društva Petrol d.d. Ljubljana dalo je suglasnost za provedbu investicije u solarne elektrane na području Knina u Hrvatskoj.

Radi se o tri velike solarne elektrane ukupne instalirane snage od 22 MW i očekivanom proizvodnjom električne energije u visini od 29 GWh, čiji je razvoj završen 2021. godine. Solarne elektrane, čija je ukupna vrijednost investicije procijenjena na 17 milijuna eura, s proizvodnjom električne energije započet će početkom 2023. godine.

Energetska tranzicija u niskougljično društvo i razvoj novih tehnologija donose preoblikovanje uvriježenih načina proizvodnje, prodaje i upotrebe energenata. Grupa Petrol želi postati ključna karika koja povezuje aktere šireg ekosustava ponudom energetskih izvora koji su prilagođeni tržištu i sudjeluju u njegovu oblikovanju.

Odluka je Petrola da postane suvremeno održivo energetsko društvo, stoga u tome posebnu stratešku ulogu ima proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, što je jedna od ključnih aktivnosti za budući razvoj Grupe Petrol. Obveza prijelaza na zelenu energiju znači da će Grupa Petrol u strateškom razdoblju 2021. - 2025. za investicije u energetsku tranziciju namijeniti 35 posto ukupnog investicijskog potencijala u iznosu od 698 milijuna eura, od čega najveći dio za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ističu iz tvrtke.

Nada Drobne Popović, predsjednica uprave društva Petrol d.d. Ljubljana pri tome napominje:

"Petrol je jedna od najvećih energetskih tvrtki u regiji, te se među prvima počela aktivno uključivati u energetsku tranziciju u niskougljično društvo. Investicije u izgradnju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u skladu su i s vizijom Grupe Petrol "Postati integrirani partner u energetskoj tranziciji s odličnim korisničkim iskustvom" te su uglavnom usmjerene na hrvatsko tržište", rekla je Drobne Popović. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter