VARŠAVA

Poljska kućanstvima olakšava teret inflacije nižim porezima i novčanom pomoći

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljska će na nekoliko mjeseci sniziti trošarine na benzin i PDV na plin i struju i osigurat će građanima pomoć u gotovini kako bi im olakšala teret više inflacije, najavio je u četvrtak premijer Mateusz Morawiecki.

Inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena porasla je u listopadu u najvećem europskom gospodarstvu u nastajanju na 6,4 posto, prema podacima Eurostata, opteretivši budžete kućanstava i smanjivši njihovu kupovnu moć.

"Poljska vlada odlučila je poduzeti konkretne mjere kako bi... ublažila, amortizirala udarac jače inflacije", rekao je premijer na konferenciji za novinare.

U petomjesečnom razdoblju počevši od 20. prosinca trošarine na benzin bit će spuštene na najnižu razinu dopuštenu propisima EU-a, najavio je Morawiecki.

U prva tri mjeseca iduće godine stopa PDV-a na plin bit će snižena s 23 na osam a stopa PDV-a na struju s 23 na pet posto.

Kućanstva će dobiti i financijsku podršku u obliku posebnog dodatka čija će visina ovisiti o visini primanja i bit će isplaćena u dvije rate u 2022. godini.

Mjere su vrijedne 10 milijardi zlota (2,4 milijarde dolara), rekao je premijer.

Vlade u Europi i svijetu suočene su sa sličnim problemom zbog velikog poskupljenja energije i poremećaja u nabavnim lancima koje su izazvali pandemija covida 19 i mjere njezina suzbijanja, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater