ZAGREB

Počela provedba programa očuvanja biljnih genetskih izvora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Ministarstvu poljoprivrede u četvrtak je 11 institucija koje se bave biljnim genetskim izvorima potpisalo ugovor o financiranju i sudjelovanju u provedbi Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu za 2021. godinu.

Tim ugovorom utvrđuju se međusobna prava i obveze sudionika Nacionalnog programa, odnosno definiraju se aktivnosti koje sudionici provode u tekućoj godini, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.. 

Sudionicima Nacionalnog programa dodjeljuje se 590 tisuća kuna iz državnog proračuna, a dio aktivnosti se financira iz podmjere 10.2. Programa ruralnog razvoja.

Institucije sudionice tog nacionalnog programa za ovu  godinu su Sveučilišni odjel za studije mora Sveučilišta u Splitu, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Bc institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb, Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske – Život, Biovrt – u skladu s prirodom i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG).

U priopćenju se podsjeća da je Vlada donijela treći Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2027. godine 29. srpnja 2021. godine.

Tim programom obuhvaćena je većina značajnih institucija u Hrvatskoj koje se bave biljnim genetskim izvorima te se na taj način povezuje i koordinira rad sudionika iz različitih institucija i područja, koji rade prema zajedničkim planovima i smjernicama radi ostvarenja dogovorenih ciljeva, a čime je osigurano najučinkovitije korištenje postojećih ljudskih, organizacijskih i financijskih kapaciteta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater