ZAGREB

Plava laguna povećava plaće svim radnicima za 5,5 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hotelska grupacija Plava laguna najavila je u utorak da će ove godine za 5,5 posto povećati osnovnu plaću svim radnicima.

O tome je Plava laguna, kako su izvijestili u utorak, postigla dogovor sa socijalnim partnerima.

Osim povećane plaće, ukupno osiguravaju i više od 10.000 kuna dodatnih nagrada i stimulacija za svoje radnike, a povećanje plaća kreće od 1. svibnja ove godine i obuhvatit će sve radnike po kolektivnom ugovoru odnosno njih oko tri tisuće, od kojih je polovica stalno zaposlenih.

"Uz povećanje osnovne plaće svih radnika za 5,5 posto, također će dodatno biti povećane plaće više od 700 zaposlenika, pa će tako četvrtina radnika Plave lagune ostvariti ukupno povećanje plaće do 18 posto", naglašavaju iz te kompanije.

Kao rezultat ovih povećanja će primjerice samostalni recepcioner, konobar ili kuhar s pet godina staža, uz prosječne dodatke mjesečno zarađivati nešto više od 1.000 eura neto, dok će najkvalificiraniji radnici s većim stažem mjesečno moći zaraditi i do 1.600 eura neto u ljetnoj špici sezone, izračunali su u Plavoj laguni.

Za sve radnike osim povećanja plaća i bez obzira na njihov status osiguravaju i obrok, tj. za za sezonske radnike tri obroka dnevno i smještaj o trošku kompanije, i to u svim destinacijama gdje posluju, Rijeci, Umagu i Poreču.

Predsjednik Uprave Plave lagune Dragan Pujas kaže da je sezona u finalnoj fazi pripreme te da se sezonski radnici vraćaju u velikom broju.

U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) su zadovoljni dijalogom socijalnih partnera u Plavoj laguni, zbog čega je njihov Kolektivni ugovor najkvalitetniji u cijeloj ovoj djelatnosti u Hrvatskoj, kaže predsjednica SIKD-a Marina Cvitić.

"Sva ugovorena prava su trajna, od svih mogućih neoporezivih davanja, do dodatnog regresa za godišnji odmor, koji je ugovoren u bruto iznosu. Ovogodišnji dogovor predstavlja samo kontinuitet u unapređivanju položaja radnika, a napravljen je i iskorak u pogledu prehrane, pa će tako na besplatnu prehranu ostvarivati pravo i svi radnici koji nisu na smještaju kod poslodavca", zaključila je Cvitić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini