ZAGREB

OVI za ožujak: Nastavak snažne potražnje za radom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za ožujak pokazuje da se nastavljaju pozitivni trendovi na tržištu rada, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ). 

"Naime, prema OVI indeksu iz ožujka 2022. godine potražnja za radom je 33 posto veća u odnosu na ožujak 2021. godine te 65 i 27 posto veća no u ožujku 2020. i 2019. godine", navodi se u objavi na internet stranicama EIZ-a.

Slično se, kako se nadalje navodi, može zaključiti i iz kvartalnih podataka - u prvom kvartalu 2022. godine tražilo se 58, 45 te 30 posto radnika više no u prvom kvartalu 2021., 2020. i 2019. godine. 

Najtraženija zanimanja u ožujku ove godine bila su prodavač, kuhar, konobar, skladištar i vozač, istaknuli su iz EIZ-a.

Po podatcima koje iznose, 44 posto oglasa za posao nudilo je ugovor na neodređeno, dok je 43 posto oglasa nudilo ugovor na određeno.

Oko 1,8 posto oglasa za posao spominjalo je mogućnost rada od kuće, dok je 3,2 posto oglasa bilo usmjereno na umirovljenike, naveli su iz EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter