ZAGREB

OVI za ožujak: Koronavirus ruši potražnju za radom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks u ožujku odražava prekid društvenih i ekonomskih djelatnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, pri čemu pada potražnja za svim uslužnim zanimanjima, dok raste za medicinskim zanimanjima i građevinskim radnicima, objavio je u četvrtak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ). 

Po podacima EIZ-a, OVI indeks je u ožujku ove u odnosu na ožujak 2019. pao za 23,3 posto, dok desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na pad u odnosu na prethodni mjesec u iznosu od 18,5 posto.

"Radi se o velikom padu na mjesečnoj razini koji se još uvijek ne može usporediti s 2009. godinom kad je OVI indeks padao znatno snažnije", zamjećuju analitičari EIZ-a u objavi na internet stranicama toga instituta.

Kako nadalje ističu, tradicionalno najtraženija zanimanja - prodavač, kuhar i konobar - pala su redom za 27, 30 i 29 posto u odnosu na ožujak 2019. godine.

"Štoviše, većina traženih zanimanja, pogotovo ona iz uslužnog sektora, bilježi značajan pad: traži se gotovo 40 posto manje hotelijera i 50 posto manje ostalih turističkih djelatnika u odnosu na godinu ranije. Ipak, za određenim zanimanjima bilježi se i snažan rast potražnje, posebice za zanimanjima vezanima uz sanaciju pandemije i zagrebačkog potresa", ističu analitičari EIZ-a.

Tako se na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2019. godine, traži 38 posto više liječnika i/ili stomatologa, 24 posto više farmaceuta i 10 posto više medicinskih sestra.

Također, traži se čak 67 posto više zidara i 7 posto više građevinskih radnika.

"Ipak, valja imati na umu da zanimanja za kojima potražnja raste nemaju veliki udio u ukupnoj potražnji, stoga pad potražnje za uslužnim zanimanjima, koji imaju veći udjel, određuje ukupnu OVI dinamiku", napominju iz EIZ-a.

Gledajući regionalno, sve regije bilježe značajan pad osim istočne Hrvatske, koja u ožujku 2020. ima gotovo identičnu potražnju za radom kao i u ožujku 2019. godine, zaključuje se u objavi EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater