ZAGREB

OVI za lipanj: Potražnja za radom veća oko 28 posto u odnosu na lipanj 2019.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za lipanj 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila višestruko veća no u istom mjesecu prošle godine, a za gotovo 28 posto veća kada se uspoređuje s OVI indeksom iz lipnja 2019. godine, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

"Nastavlja se oporavak tržišta rada koji se bilježi posljednjih nekoliko mjeseci. Naime, OVI indeks za lipanj 2021. višestruko je veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali valja imati na umu da je u lipnju 2020. godine, radi protupandemijskih mjera, tržište rada bilo neaktivno. Ipak, usporedba OVI indeksa iz lipnja ove godine u odnosu na OVI iz lipnja 2019. godine ukazuje da je potražnja za radom veća za gotovo 28 posto u odnosu na pretpandemijsku razinu, vjerojatno radi kasnijeg sezonskog zapošljavanja ove godine", navedeno je u objavi na internetskoj stranici zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Pritom, napomenuto je da se radi o drugom uzastopnom zabilježenom povećanju potražnje za radom u odnosu na pretpandemijsku razinu.

Iz EIZ su istaknuli da su i na kvartalnoj razini brojke sve bolje, pa je tako u drugom kvartalu ove godine bilo pet posto više oglasa za posao no u drugom tromjesečju 2019. godine.

"Ipak, ako uzmemo u obzir prvih šest mjeseci, potražnja za radom se još uvijek nije vratila na pretpandemijsku razinu - niža je za oko šest posto u odnosu na potražnju za radom u prvih šest mjeseci 2019. godine", izvijestili su iz EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater