LONDON

Optimizam zbog američko-kineskih pregovora podigao cijene nafte prema 65 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 65 dolara poduprte optimizmom zbog inicijalnog trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine koji je potisnuo u drugi plan usporavanje kineskog gospodarskog rasta.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 29 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 64,91 dolar. U istom je iznosu porasla i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po cijeni od 58,81 dolar.

Potporu tržištima pruža potpisivanje inicijalnog američko-kineskog trgovinskog sporazuma sredinom tjedna.

Značajniji rast cijena zakočili su danas podaci koji su pokazali da je kinesko gospodarstvo prošle godine poraslo 6,1 posto, najslabije u proteklih 29 godina.

Zabrinutost je donekle ublažila rastuća kineska potražnja, vidljiva iz podataka o preradi u rafinerijama. U 2019. godini kineske su rafinerije preradile 651,98 milijuna tona sirove nafte ili prosječno rekordno visokih 13,04 milijuna barela dnevno, za 7,6 posto više nego u godini ranije, pokazali su vladini podaci. U prosincu dosegnut je mjesečni rekord.

"Povećanje kineskih rafinerijskih kapaciteta mijenja trgovinske tokove derivata kao što rast američke proizvodnje mijenja trgovinske tokove sirove nafte", tumači Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Optimizam trgovaca prigušuje ipak procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će ponuda OPEC-a ove godine nadmašiti potražnju za njegovom sirovom naftom, čak i ako se članice budu u potpunosti pridržavale dogovora o ograničenju proizvodnje.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom dogovorili su da će u prvom ovogodišnjem tromjesečju ograničiti opskrbu za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene.

"Bude li potražnja za naftom u svijetu i u 2020. i 2021. godini rasla jedan posto kao i prošle godine, odnosno slabije no što je uobičajeno, OPEC i njegovi saveznici možda će morati ponovo promijeniti strategiju i pretpostaviti obujam cijenama", procjenjuju analitičari Commerzbanka.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 65,62 dolara, što znači da je porasla 30 centi odnosu na prethodni trgovinski dan.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater