NCHEN

Njemačke kompanije smanjile potrošnju na istraživanje i razvoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačke kompanije smanjile su u pandemijskoj 2020. godini potrošnju na istraživanje i razvoj, pokazalo je četvrtak izvješće instituta Ifo.

U 2020. godini udio potrošnje na istraživanja i razvoj u prihodima kompanija smanjio se u svim sektorima, na 3,2 posto, što je za 0,3 postotna boda manje od prosjeka u razdoblju od 2016. do 2019., priopćio je Ifo.

Pad je posebno izražen u automobilskoj industriji, gdje je potonuo sa 6,9 na 4,8 posto. Sektor inače puno troši na istraživanja, a trenutno se pokušava prilagoditi umreženoj, električnoj budućnosti.

Manja ulaganja u istraživanje signalizira čak i podatak za farmaceutsku industriju, kroz pad udjela potrošnje u prihodima za 0,2 postotna boda, na sedam posto.

U sektoru strojarstva i elektroindustrije, ključnom izvozniku, udio ulaganja u prihodima bio je gotovo nepromijenjen, smanjivši se za samo 0,1 postotni bod, na 4,1 posto.

Tekstilna industrija bilježila je pak snažan rast, s 2,1 na 4,8 posto.

Smanjena ulaganja očitovala su se i u manjem udjelu zaposlenih na istraživanjima u razvoju u ukupnom broju radnika, sa 4,9 na 4,2 posto.

Govoreći o ukupnom rezultatu, voditelj istraživanja Klaus Wohlrabe napomenuo je da je „pad pogoršala činjenica da su mnogi sektori istodobno bilježili i pad prihoda".

„Mnoge su tvrtke ipak nastavile ulagati u istraživanja i razvoj čak i u krizi“, naglasio je Wohlrabe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum