BERLIN

Njemačka poslovna klima poboljšana u svibnju - Ifo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Očekivanja njemačkih poslovnih čelnika poboljšana su u svibnju zahvaljujući postupnom ublažavanju mjera koje je vlada uvela kako bi suzbila pandemiju koronavirusa, objavio je u ponedjeljak institut Ifo.  

Indeks očekivanja njemačkih poslovnih čelnika porastao je u svibnju za 5,3 boda u odnosu na revidiranu vrijednost u travnju, na 79,5 bodova.

U prošlom mjesecu zabilježio je najveći pad otkada je Ifo počeo objavljivati izvješća.

"Raspoloženje u njemačkim kompanijama oporavilo se nakon katastrofalnog prethodnog mjeseca", zaključio je u priopćenju čelnik Ifoa Clemens Fuest.

"Očekivanja za iduće mjesece znatno su poboljšana", dodao je Fuest.

Ocjene aktualnog stanja u gospodarstvu blago su pogoršane, iskazane u padu odgovarajućeg Ifovog indeksa za pola indeksnog boda, na 78,9 bodova.

Građevinski sektor jedina svijetla točka 

Odvojeno je državni statistički ured Destatis danas potvrdio da je njemački BDP u prvom kvartalu pao 2,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, najviše od globalne financijske krize.

Rezultat potvrđuje da je najveće europsko gospodarstvo u prvom tromjesečju potonulo u recesiju budući da je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju palo 0,1 posto. 

Kapitalna ulaganja pala su u prva tri ovogodišnja mjeseca 6,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, osobna potrošnja 3,2 a izvoz 3,1 posto, pokazuje Destatisovo izvješće.

Time je osobna potrošnja umanjila stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,7 postotnih bodova a neto trgovina za 0,8 postotnih bodova, pokazalo je izvješće.

Među rijetkim svijetlim točkama isticao se 4,1-postotni rast ulaganja u građevinskom sektoru, najvećem poslodavcu u Njemačkoj, zaslužnom za gotovo desetinu ukupne gospodarske aktivnosti.

Porasla je i državna potrošnja, skromnih 0,2 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Ekonomisti očekuju još izraženiji pad gospodarstva u drugom tromjesečju.

"Gospodarska izvedba u prvom kvartalu rezultat je svega dva tjedna prekida poslovanja i poremećaja u opskrbnim lancima povezanima s mjerama karantene u Aziji, pa ne treba velika analitička vještina da prognozirate znatno snažniji pad u drugom kvartalu", rekao je Carsten Brzeski iz ING-a.

"Dodatna tri tjedna u kojem su aktivnosti bile zaustavljene i tek polagano ukidanje nekih mjera ne slute na dobro kada je posrijedi drugi kvartal", dodao je.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom