BERLIN

Njemačka planira pomoć za Deutsche Bahn

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka vlada priprema pomoć za državno željezničko poduzeće Deutsche Bahn koja će uključivati financijsku podršku i podizanje granica zaduživanja kako bi se ublažile posljedice koronakrize, pokazuje dokument dostupan Reutersu.

Zastupnici konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel i socijalni demokrati ministra financija Olafa Scholza složili su se da će ove godine podići gornju granicu duga za pet milijardi eura, na 30 milijardi eura, pokazuje nacrt parlamentarne odluke, dostupan Reutersu.

Deutche Bahn prevozi manje putnika zbog ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa a podignuta granica zaduživanja trebala bi mu pomoći da do 2024. zatvori rupu u proračunu u rasponu od 11 do 13,5 milijardi eura.

Vlakovi su nastaviti prometovati za vrijeme pandemije ali se broj putnika na udaljenijim relacijama spustio na 10 do 15 posto normalne razine, priopćio je Deutsche Bahn.

Očekuje se da će ministar prometa Andrea Scheuer informirati zastupnike u parlamentarnom odboru za proračun o problemima u poslovanju Deutsche Bahna tokom dana.

Podignuta granica zaduživanja dio je predloženog paketa pomoći koji predviđa i minimalno 5,5 milijardi eura u gotovini i smanjenje troškova plaća za oko dvije milijarde eura.

Prema nacrtu dokumenta pripremljenog za nadzorni odbor koji je u utorak objavio Reuters, tvrtka se samo u ovoj godini planira zadužiti za osam milijardi eura. Time bi ukupni dug Deutsche Bahna porastao na 30 milijardi eura.

Vlada i sindikati još nisu dovršili detalje doprinosa zaposlenika paketu pomoći. Tvrtka je odbacila mogućnost otkaza, što znači da se troškovi mogu smanjivati samo zamrzavanjem plaća ili duljim radnim vremenom.

Plan mora odobriti i Europska komisija, s obzirom na moguće poremećaje u tržišnom natjecanju u željezničkom sektoru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater