WASHINGTON

Koronavirus: Washington će dati 100 milijuna dolara za Kinu i druge zemlje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sjedinjene Države su za borbu protiv epidemije koronavirusa spremne dati 100 milijuna dolara za pomoć Kini i drugim zemljama zahvaćenim zarazom, rekao je u petak američki državni tajnik Mike Pompeo. 

"Washington je spreman uputiti 100 milijuna dolara Kini i drugim zemljama iz već postojećih fondova za pomoć, i izravno i putem multilateralnih organizacija kako bi se zaustavio i pobijedio novi koronavirus", napisao je šef američke diplomacije u priopćenju.

"To obećanje, uz stotine milijuna dolara koje je darežljivo ponudio američki privatni sektor, pokazuje jako američko sudjelovanje u odgovoru na tu epidemiju", dodao je Pompeo, redovan kritičar Pekinga po pitanju ljudskih prava.

Državni tajnik je podsjetio da su Sjedinjene Države "omogućile prijevoz oko 16 tona medicinske opreme kineskom narodu, posebice maski i gaza".

Pompeo je zaključio da to "svjedoči o velikodušnosti američkog naroda". 

Ranije tijekom dana američki predsjednik Donald Trump je ocijenio da se Peking "jako profesionalno bori" protiv epidemije, kojom je zaraženo više od 30.0000 osoba u kontinentalnoj Kini, od kojih je 636 umrlo.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater