AMTSTERDAM

Nizozemska odgodila smanjenje mirovina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Milijuni umirovljenika u Nizozemskoj bit će pošteđeni sniženja mirovina u 2020. godini nakon što je vlada odlučila dati fondovima više vremena da poboljšaju omjer imovine i potraživanja, upozorivši ipak na izgledno smanjenje mirovina i povećanje doprinosa u predstojećem razdoblju.

Odgoda je bila očekivana, s obzirom na nezadovoljstvo umirovljenika i parlamentarne izbore u 2021. godini. Odluka bi ipak mogla naštetiti ugledu nizozemskog mirovinskog sustava kojeg mnogi smatraju "najboljim u svijetu" i primjerom drugima, napominje Reuters.

Ministar socijalne skrbi Wouter Koolmees kazao je da će mirovine biti smanjene iduće godine samo ako omjer imovine i potraživanja padne ispod 90 posto. Do sada je smanjenje trebalo zahvatiti i fondove s omjerima nižima od 94 do 95 posto, uključujući najveće fondove ABP i PZFW.

"I te kako mi je razumljiva želja da se mirovine ne smanjuju", napisao je ministar Koolmees u pismu parlamentu. Smanjenje će "možda biti nužno kako bi se očuvala podrška sustavu u cjelini", dodao je.

Nizozemski mirovinski fondovi upravljaju imovinom ukupne vrijednosti 1.500 milijardi eura, uključujući 456 milijardi eura u mirovinskom fondu državnih službenika, te 238 milijardi eura u fondu zaposlenih u sustavu zdravstvene skrbi.

Omjer potraživanja i imovine u tim fondovima pada već godinama, unatoč solidnim prinosima, budući da su zbog pada kamata snažno porasle obaveze fondova u predstojećem razdoblju.

Za razliku od fondova u drugim zemljama, mirovinski fondovi u Nizozemskoj moraju pri izračunu budućih obaveza koristiti stope bazirane na aktualnim tržišnim vrijednostima a ne one bazirane na ostvarenim prinosima u prethodnom razdoblju.

Na kraju listopada omjer imovine i potraživanja iznosio je u ABP-u 93,2 posto a u PFZW-u 92,2 posto.

Odgoda sniženja bit će po ministrovim riječima korisna s obzirom na nastojanja mirovinskih fondova, sindikata i vlade da prijeđu na novi sustav, s naglaskom na definirane doprinose i slabije garancije.

Ponovio je i da se pri smanjenju odnosno izračunu obaveza fondovi moraju uzeti u obzir kamatne stope na tržištu, budući da bi prijelaz na više kamatne stope "značio veći i kontinuirani transfer imovine fondova s mlađih na starije generacije".

Ako niže kamatne stope potraju kroz dulje vremensko razdoblje, mirovine će morati biti snižene a premije će morati porasti, upozorio je.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater