ZAGREB

Na ZV-u otvoreni sajmovi CroAGRO, K(r)onoplja organica, APItera i mystic

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) u četvrtak su otvoreni međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAGRO te sajmovi hrane i zdravog življenja "K(r)onoplja organica", "APItera" i "mystic", na kojima se predstavlja 460 izlagača iz 28 zemalja.     

Otvarajući sajmove zamjenica gradonačelnika Olivera Majić istaknula je kako je poljoprivreda strateška grana gospodarstva te da je raduje ih povratak poljoprivrednog sajmovanja u glavni hrvatski grad.

"Za Zagreb, poljoprivreda je od strateške važnosti, posebice lokalna proizvodnja hrane", kazala je Majić, napomenuvši da je Zagreb generator gospodarskog razvoja, pa tako i poljoprivrede.

"Nastojimo poljoprivrednu djelatnost integrirati u ukupnu ponudu i ukupno gospodarstvo grada, i u tom smislu smo uspješni", ustvrdila je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da je prvi stup politike ministarstva postizanje veće konkurentnosti u međunarodnom okruženju, a drugi stup je generacijska obnova ruralnog prostora.

Uoči predsjedanja Hrvatske EU-om, a budući da još nije ispregovaran idući višegodišnji financijski okvir te s obzirom na izazove koji još predstoje u tom području, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada zalažu se za održavanje EU proračuna za poljoprivredu i ribarstvo najmanje na razini na kojoj je u aktualnoj sedmogodišnjoj financijskoj perspektivi (2014-2020.).

"Svjesni smo da u sektoru ima brojnih izazova, da postoje tržišni potresi, ali smo u ove tri godine pokazali da znamo reagirati u slučaju potrebe", izjavila je. Rekla je i kako će izravnih plaćanja i dalje biti te će se boriti da ona budu još i veća, no naglasila je važnost korištenja sredstava za inovacije i investicije

CroAGRO je novi sajamski projekt ZV-a, a okupio je više od 180 izlagača iz 26 zemalja.

Sa ZV-a ističu kako je ovo veliki povratak poljoprivrednog sajmovanja u Zagreb, kojim ZV u partnerskoj suradnji s Gospodarskim listom želi postaviti najviše standarde i učiniti da ova manifestacija bude najznačajniji poljoprivredni događaj u Hrvatskoj.

Na sajmu će se tako predstaviti moćni strojevi najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i mnoštvo izlagača koji će poljoprivrednicima, ali i onima koji će to tek postati, ponuditi sve što im je potrebno u poljoprivrednoj proizvodnji.

Brojne prednosti nastupa i predstavljanja svojih roba i usluga na sajmu CroAGRO prepoznale su i najznačajnije kompanije i proizvođači iz poljoprivrednog sektora. Izložit će tvrtke koje u svom asortimanu imaju kompletnu poljoprivrednu proizvodnju.

Prateći program sajma je raspoređen kroz tematske dane - Dan stočarstva, Dan biljne proizvodnje i Dan mehanizacije.

U sklopu sajma će biti održano niz stručnih skupova, konferencija OPG-ova, Iibor za najbolje proizvođače u sektoru ratarstva, stočarstva i vinarstva te izbor "Hrvatski traktor godine“ kao i međunarodna ocjenjivanja rakija i likera, sireva i jabuka.

Također, CroAGRO akademija mladih poljoprivrednika "Lijepo je biti poljoprivrednik“ namijenjena srednjoškolcima, pokazat će da na mladima svijet ostaje, uz predavanja mladih poljoprivrednika iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP Agro) i uz goste predavače – uspješne poduzetnike iz renomiranih poljoprivrednih tvrtki.

Sajmovi zdravog življenja sa svojim prepoznatljivim segmentima Organica&Kronoplja, APItera i Mystic iz godine u godinu bilježe sve veći interes posjetitelja, izlagača i stručnjaka, i ove godine na njima izlaže 280 izlagača.

Sajmovi se održavaju do 8. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of