ZAGREB

Ministrica Brnjac turističkim djelatnicima i turistima čestita Svjetski dan turizma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u petak je turističkim djelatnicima i turistima čestitala Svjetski dan turizma, koji se obilježava 27. rujna, a ove mu je godine tema "Turizam i ruralni razvoj", izvijestili su iz Ministarstva turizma i sporta.  

"Hrvatska po svojim bogatstvima, posebnosti i raznolikosti nezaobilazna je destinacija za sve koji 'pune baterije' prirodom. Zaštićena prirodna baština je pokretač održivog razvoja turizma i održivog ruralnog razvoja, a zaštitom baštine čuvamo i prepoznatljive mirise, boje, zvukove i okuse svih turističkih destinacija", ističe ministrica Brnjac.

Smatra i da su kvalitetni turistički proizvodi u ruralnim područjima poticaj za rast poljoprivredne proizvodnje, koja prati pojačanu potražnju za domaćim proizvodima, te da se samo uz kontinuiran trud i entuzijazam može Hrvatsku učiniti uspješnom destinacijom.

"Ministarstvo turizma i sporta nastavlja pružati podršku ljudima i krajevima koji žive od turizma, posebno u ruralnom prostoru i posebno u ovim izazovnim vremenima. Hrvatski turizam budućnosti je onaj u kojem se sve hrvatske destinacije razvijaju ravnomjernije, održivije i još uspješnije", poručila je ministrica.

U povodu ovogodišnje teme Svjetskog dana turizma, iz Ministarstva naglašavaju da već dugi niz godina provode različite programe za povećanje turističke konkurentnosti u ruralnim područjima. Tako je u posljednje tri godine kroz program "Konkurentnost turističkog gospodarstva" s više od 12 milijuna kuna sufinancirano više od 300 projekata koji su usmjereni na unapređenje smještajnih kapaciteta i dodatnih sadržaja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. 

Time su uz ostalo sufinacirani sportsko-rekreativni, konjički, lovni i ribolovni sadržaji, aktivne, pustolovne i cikloturističke staze, kreativno-edukativni ili programi vezani za etno zbirke i tradicijske zanate, poljoprivredne aktivnosti za turiste, itd. 

Uz to, u ruralnim područjima sufinancirani su i brojni projekti razvoja selektivnih oblika turizma, od zdravstvenog i enogastronomskog do pustolovog i kulturnog, dok je samo cikloturizam na kontinentu sufinanciran s pet milijuna kuna kao proizvod visoke atraktivne vrijednosti čiji je razvoj posebice značajan za kontinent.

"Proizvod koji privlači goste cijele godine, a uz njega se naglašavaju prirodne i kulturne vrijednosti u destinacijama te time promovira održivost i očuvanje jedan je od temelja budućeg razvoja turizma u Hrvatskoj. Ministarstvo turizma i sporta tijekom posljednjih godina kroz Program razvoja javne turističke infrastrukture osiguralo je i značajna sredstva za centre za posjetitelje, pješačke, biciklističke i jahačke staze, odnosno javnu turističku infrastrukturu u funkciji razvoja aktivnog turizma i na ruralnim područjima", ističu iz Ministarstva.

Svjetski dan turizma (World Tourism Day) obilježava se u svijetu već 40 godina pod 'kapom' Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koja u poruci podrške ove godine naglašava i nužnost promocije odgovornog i održivog turizma koji počiva na brizi za okoliš, poštivanju lokalne kulture i običaja, interakciji turizma i lokalne zajednice, lokalnih proizvođača hrane i ugostitelja, a sve to kao protutežu sve učestalijih pojava masovnog turizma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater