ZAGREB

Mfin: Izdano 1,7 milijardi kuna vrijednih trezoraca uz svega 0,01 posto kamate

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo financija na prvoj ovogodišnjoj aukciji, održanoj u utorak, prodalo je 1,7 milijardi kuna trezorskih zapisa, zaduživši se pritom na rok od godine dana uz svega 0,01 posto, a tim sredstvima refinancirati će dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.

Ususret dospijeću 1,7 milijardi kuna vrijednih trezoraca, Ministarstvo je ponudilo na upis trezorske zapise u vrijednosti od 1,3 milijarde kuna.

Financijske institucije, pak, podastrle su ponude ukupno vrijedne nešto više od dvije milijarde kuna, a Ministarstvo je prihvatilo njih 1,7 milijardi.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godinu dana u vrijednosti od 1,7 milijardi kuna, uz kamatnu stopu od svega 0,01 posto, što je neznatno više nego na prethodnoj aukciji, održanoj 1. prosinca, kada su trezorci plasirani bez kamate.

Niska kamatna stopa rezultat je velikog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, koja premašuje 77 milijardi kuna. 

Nakon današnje aukcije, uz dospijeće 1,7 milijardi kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca smanjuje se za milijun kuna, na 13,68 milijardi kuna.

Sljedeća aukcija trezoraca održat će se 8. veljače, priopćeno je iz Ministarstva financija.


 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater