ZAGREB

Međudržavno povjerenstvo za NEK potvrdilo treću reviziju programa zbrinjavanja RAO

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Međudržavno povjerenstvo za praćenje provođenja Ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško u utorak je u Zagrebu potvrdilo treću reviziju programa razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Kako je priopćeno iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u Zagrebu je danas održana 14. sjednica Međudržavnoga povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško (NEK).

Na sjednici se raspravljalo o izvješću o radu elektrane, kao i o stanju prikupljenih sredstava u fondovima koji su potrebni za osiguravanju sredstava za razgradnju elektrane i zbrinjavanje radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva.

Isto tako, potvrđena je i Treća revizija Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško i Programu zbrinjavanja radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva, navodi se u priopćenju.

Prenose se i izjave hrvatskog ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i slovenskog ministra za infrastrukturu Jernej Vrtovec, koji izražavaju zadovoljstvo konačnom potvrdom revizije programa.

"Drago mi je što smo danas konačno potvrdili revizije programa koje su od iznimne važnosti s obzirom na obveze koje su obje države preuzele potpisivanjem Međudržavnoga ugovora te što smo uspješno ovaj dugi proces priveli kraju. Zahvaljujem slovenskoj strani na dobroj suradnji", ističe ministar Ćorić.

I ministar Vrtovec kaže da mu je drago što su "nakon dugo vremena obje države ispunile svoju obvezu iz Međudržavnog ugovora i odobrile treću reviziju programa za razgradnju NEK-a i zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz NEK-a".

"Odobreni programi ključni su za održavanje izvrsnog i sigurnog rada NEK-a. Iskreno zahvaljujem sudionicima na postignućima", ističe slovenski ministar. 

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike podsjećaju da je Hrvatski sabor 28. veljače ove godine dao prethodnu suglasnost za potvrđivanje Treće revizije Programa razgradnje nuklearne elektrane Krško i Treće revizije Programa odlaganja radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva nuklearne elektrane Krško.

Također, Vlada Republike Slovenije istu je suglasnost dala slovenskom izaslanstvu u Međudržavnom povjerenstvu čime su stvoreni uvjeti da se Treća revizija Programa razgradnje nuklearne elektrane Krško i treće revizije Programa odlaganja radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnog goriva nuklearne elektrane Krško i potvrdi.

Iduća, 15. sjednica Međudržavnoga povjerenstva trebala bi se održati u prvoj polovici 2021. godine u Republici Sloveniji, zaključuje se u priopćenju.

Inače, programi razgradnje NEK-a i odlaganja radioaktivnog otpada sadrže opis aktivnosti i procjenu troškova razgradnje nuklearne elektrane nakon prestanka rada, a koji je predviđen za 2043. godinu, prijedlog moguće podjele i preuzimanja radioaktivnog otpada, kriterije prihvatljivosti za odlaganje te rokove i troškove zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Hrvatska je 2018. godine donijela Nacionalni program zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji se odnosi na zbrinjavanje kompletnog radioaktivnog otpada, a ne samo onoga iz NEK-a, a kojim je kao lokacija određen vojni kompleks Čerkezovac. 

Krajem ožujka ove godine Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu dobio prostor bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u Općini Dvor, gdje se planira formirati Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum