ZAGREB

Manpower: U prvom polugodištu većina tvrtki podigla plaće

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

U prvoj polovini ove godine 60,5 posto svih tvrtki obuhvac´enih istraživanjem povec´alo je plac´e svojim zaposlenicima, dok je 32,6 posto njih povec´alo naknade i/ili financijske poticaje, rezultati su istraživanja objavljeni u srijedu. 

Nadalje, u drugoj polovini ove godine 27,9 posto svih ispitanika planira povec´ati plac´e do 5 posto, 24,8 posto njih od 6 do 10 posto, dok 10,9 posto planira povec´ati plac´e za 11 do 15 posto, a 6,2 posto za 16 do 21 posto. 

Istraživanje projekcija kretanja plaća i beneficija za drugu polovinu 2022. pokazuje da se trendovi iz prve polovine godine nastavljaju, navode iz Manpowera. 

"Većina poslodavaca planira nastaviti povećavati plaće i naknade primarno s ciljem zadržavanja trenutnih zaposlenika. Kriza tržišta radne snage ne jenjava, a svjesnost o nužnosti privlačenja i zadržavanja zaposlenika različitim nematerijalnim pristupima sve više raste. Jedan od njih je propitivanje i modifikacija sada već zastarjele paradigme work-life balance, naročito u kontekstu najnovijih stručnih saznanja o poticanju intrinzične motivacije smislom i svrhom – jer život ne čeka kraj radnog vremena da bi se počeo događati", navela je Ana Jadrešin, senior HR konzultantica. 
 
Iz Manpowera navode da je u anketi 'Plaće i dodatne naknade' sudjelovalo 29 tvrtki iz 14 razlicˇitih sektora djelatnosti, a pritom najviše iz sektora robe sˇiroke potrosˇnje (23,3 posto), proizvodnje i automobilske industrije (18,6 posto) te informacijska tehnologije (16,3 posto). Većina tvrtki posluje iz Zagreba i okolice (72,9 posto). 
 
Manpower posluje u više od 80 zemalja te je globalni predvodnik u rjesˇenjima za zaposˇljavanje i ljudske resurse, a u Hrvatskoj radi od 2008. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini